Mest vold i nord

Finnmark er landets mest voldelige fylke. Ti finnmarkskommuner har mer anmeldt voldskriminalitet enn Oslo, i forhold til befolkning.

NED FRA VOLDSTOPPEN: Vadsø har de siste par årene blitt omtalt som norges voldeligste by. Nå er voldstallene på vei nedover i byen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
NED FRA VOLDSTOPPEN: Vadsø har de siste par årene blitt omtalt som norges voldeligste by. Nå er voldstallene på vei nedover i byen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VADSØ (Dagbladet): Oslo og Finnmark har i flere år ligget på toppen av statistikken når det gjelder anmeldt voldskriminalitet i forhold til innbyggertall.

I tallene fra 2014 er det vårt nordligste fylke som har den lite attraktive plassen på toppen av voldsstatistikken.

I Finnmark var det i fjor 8,5 anmeldte voldstilfeller per 1000 innbyggere, mot 7,9 i Oslo.

Snittet for hele landet er 5,2 anmeldelser per 1000 innbyggere.

forskjellsnorge.no kan du sjekke hvordan det står til med voldsstatistikken i din kommune.

I alt ti finnmarkskommuner har mer anmeldt vold enn Oslo:

Vardø (9,0), Vadsø (9,8) Hammerfest (9,8), Kautokeino (11,6), Porsanger (10,9), Karasjok (8,9) Gamvik (8,2) Tana (8,7) og Sør Varanger (9,5).

Verst av alle i fjor var den lille kystkommunen Hasvik, med 15,4 anmeldte voldstilfeller per 1000 innbyggere.

Kommunen har bare i overkant av 1000 innbyggere, og statistikken kommer som resultat av kun 16 voldssaker i 2014.

Psykiatri og rus Stasjonssjef i Hammerfest og konstituert lensmann for Hasvik, Terje Wikstrøm, sier at kriminaliteten i den lille øykommunen skyldes et lite antall personer.

- Det som skjer der ute er knyttet til psykiatri og et rusmiljø, sier Hasvik.

- Det har vært en utfordring for oss å sikre konstant bemanning i Hasvik, i perioder har det vært én betjent. Vi klarer jo å følge saker opp i ettertid, men det blir lite synlig politi når det bare er én mann på jobb, sier Wikstrøm.

Ned fra voldstoppen Ståle Jensen er regionlensmann i Vadsø og Vardø. Vadsø har de siste årene hatt den tvilsomme ære å bli omtalt som «Norges mest voldelige by».

I 2012 og 2013 var det 13 anmeldte voldstilfeller per 1000 innbyggere i Vadsø.

- I 2011 forsto vi at vi måtte gjøre noe. Men jeg kjenner meg likevel ikke igjen i at det skal ha vært noen voldsbølge her oppe, sier Ståle Jensen til Dagbladet.

- INGEN BØLGE: Regionlensmann Ståle Jensen i Vadsø har tidligere jobbet i oslopolitiet. - Til tross for tallene, kjenner jeg meg ikke igjen. Det føles ikke akkurat som noen voldsbølge her, sier han. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- INGEN BØLGE: Regionlensmann Ståle Jensen i Vadsø har tidligere jobbet i oslopolitiet. - Til tross for tallene, kjenner jeg meg ikke igjen. Det føles ikke akkurat som noen voldsbølge her, sier han. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Nå har Vadsø kjempet seg nedover på voldsstatistikken, og hadde i 2014 9,8 anmeldte voldstilfeller per 1000 innbyggere. Det er fortsatt høyt, men langt unna toppen.

- Vi har halvert tallene fra 2011 og 2012, da hadde vi 56 voldssaker det verste året, sier Jensen.

- Vi hadde nettopp Varangerfestivalen her, det var null oppdrag på fem dager.

Politiet har jobbet aktivt med å begrense utelivsvolden.

- Vi har et lite sentrum med to utesteder. Det er kort vei til de vi vil prate med. Utelivet har også vært lydhøre for våre ønsker. Volden vi ser nå har gjerne tilknytning til nachspiel og hjemmesfæren. Det er ikke gatevold, sier Jensen.

Han tør ikke spekulere i hvorfor Finnmark år etter år er på voldstoppen.

- Jeg har sett at noen refererer til mørketida, men jeg har aldri tenkt på den som særlig voldsutløsende, sier Jensen.

Ikke redde Marit Vambheim, innflytter fra Bergen, og sønnen Odin Vambheim Steigen, ante ikke at Vadsø er blant norges voldeligste byer.

- Jeg visste ikke det da jeg flyttet hit. Jeg vet at Finnmark gjør det dårlig på en del levekårsundersøkelser, røyking alkohol og livsstilssykdommer. Men vi er overhodet ikke redde her. Jeg tenker tvert imot at det er utrolig trygt for unger å vokse opp her. Det er trygt og oversiktlig, sier Vambheim.

- Kjenner du noen som har fått en lusing?

- Nei, ingen! Men jeg er ikke i målgruppen, jeg er sjelden ute på byen, sier hun.

- ALDRI BEKYMRET: Marit Vambheim er innflytter i Vadsø og flyttet til byen fordi de opplever lokalsamfunnet som trygt. Sønnen Odin Vambheim Steigen i bakgrunnen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- ALDRI BEKYMRET: Marit Vambheim er innflytter i Vadsø og flyttet til byen fordi de opplever lokalsamfunnet som trygt. Sønnen Odin Vambheim Steigen i bakgrunnen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer