Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mesterfilm uten manus

Ren improvisasjon ga Gullpalme i Cannes HAUGESUND (Dagbladet): Brenda Blethyn ble kåret til beste kvinnelige skuespiller på årets Cannes-festival. Da hun spilte inn filmen «Hemmeligheter og løgner», ante hun ikke at hun hadde filmens hovedrolle - eller hva den egentlig handlet om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det skyldes ikke at Blethyn er treg i oppfattelsen. Det skyldes regissør Mike Leigh: Han hadde ikke noe manus, skuespillerne improviserte fram sine roller og de fikk streng beskjed om ikke å snakke med hverandre om filmen mens innspillingen foregikk.

En heller risikabel framgangsmåte, men god nok til at «Hemmeligheter og løgner» også fikk også Gullpalmen og kritikerprisen for beste film i Cannes.

- Jeg ble sjokkert da jeg endelig så filmen - og forsto hvordan handlingen var, sier Marianne Jean-Baptiste.

Spontanitet

Og handlingen dreier seg i korthet om Cynthia (Blethyn) som etter mange år skal møte sin bortadopterte datter Hortense (Jean-Baptiste) for første gang.

- Jeg ante ikke hvem som spilte Hortense før scenen skulle tas opp, sier Blethyn.

Langt mindre ante hun at Mike Leigh hadde plassert en mørkhudet skuespiller i rollen som datteren hun nektet å se på etter fødselen. Så den ubetalelige scenen hvor de to møtes, er faktisk et autenisk bilde av de to skuespillernes første møte i virkeligheten også.

- Slik fikk vi i hvert fall tatt vare på spontaniteten i spillet vårt, sier Jean-Baptiste.

Evig feiring

De to damene reiser nå verden rundt for å drive reklame for mesterfilmen - en jobb som preges av like stor spontanitet som spillet i filmen.

- Det er som en evig feiring. Folk er glade i filmen, det er vi også.

- Men å spille inn film uten manus må da være temmelig nervepirrende?

- Når du er ferdig med en dag hos Mike Leigh, tenker du på hvilke former for tortur og drap du kan bruke for å bli kvitt ham, sier Jean-Baptiste.

- Men når du tenker deg nøye om, så skjønner du at du er glad i fyren. Det har vært fantastisk å jobbe slik, sier Blethyn.