I HELLAS: Aleksandr Vinnik ankommer her retten i Thessaloniki onsdag. Foto: Giannis Papanikos / AP / NTB Scanpix
I HELLAS: Aleksandr Vinnik ankommer her retten i Thessaloniki onsdag. Foto: Giannis Papanikos / AP / NTB ScanpixVis mer

«Mesterhjerne» tiltalt for å ha hvitvasket bitcoins for 30 milliarder kroner

Pågrepet i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske Aleksandr Vinnik (38) er tiltalt i amerikansk rettsvesen for å ha hvitvasket over 30 milliarder kroner ved hjelp av den digitale valutaen bitcoin, melder Reuters.

21 punkter

Gresk politi beskriver russeren som «en internasjonalt ettersøkt mesterhjerne fra en kriminell organisasjon». Ifølge BBC News er han tiltalt på 21 punkter og risikerer 20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i hvitvasking.

DIGITAL VALUTA: Bitcoins er i bunn og grunn datafiler som brukes som betalingsmiddel i digitale transaksjoner. Foto: Nikolai Amdahl / Dagbladet
DIGITAL VALUTA: Bitcoins er i bunn og grunn datafiler som brukes som betalingsmiddel i digitale transaksjoner. Foto: Nikolai Amdahl / Dagbladet Vis mer

Vinnik ble pågrepet ble tidligere denne uka utenfor den greske havnebyen Thessaloniki, etter begjæring fra amerikanske myndigheter.

Vinnik sto bak BTC-e, et sted for å veksle bitcoins. Påtalemakten i Nord-California mener han hvitvasket penger som stammet fra kriminalitet som datainnbrudd, ID-tyveri, svindel, korrupsjon og narkosmugling.

Ifølge anklagene «mottok» Vinnik og BTC-e de over 30 milliarder kronene i bitcoins og gjennomførte en rekke transaksjoner i USA uten å følge de riktige prosedyrene for å sikre seg mot nettopp hvitvasking og annen økokrim.

Påtalemakten mener også at Vinnik «tilegnet» seg midler fra den japanske bitcoingiganten Mt. Gox, som ble hacket og gikk under, med tap av nesten 4 milliarder kroner som resultat. Midlene, som stammet fra hackingen, ble hvitvasket gjennom BTC-e og et annet av selskapene hans, Tradehill.

Satsing mot russere

Pågripelsen av Vinnik er den foreløpig siste i en rekke amerikanskledede anslag mot russiske cyberkriminelle i Europa. Tidligere denne måneden fikk USAs justisdepartement stengt mørkt-nett-markedet AlphaBay.

USAs satsing på området ses også i sammenheng med økt satsing på å bekjempe russiske hackere, etter at etterretningen fant at Russland manipulerte fjoråretspresidentvalg i Donald Trumps favør.

GANGBAR VALUTA: Denne plakaten i Tokyo sier at kunder kan bruke bitcoins som betalingsmiddel i en bestemt butikk. Foto: Toru Yamanaka / AFP / NTB Scanpix
GANGBAR VALUTA: Denne plakaten i Tokyo sier at kunder kan bruke bitcoins som betalingsmiddel i en bestemt butikk. Foto: Toru Yamanaka / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bitcoins bruker kryptografi for å holde transaksjoner sikre, i tillegg trenger man ikke å oppgi personopplysninger når man oppretter ei «lommebok». Derfor er det vanskelig å regulere markedet ved hjelp av vanlige metoder fra finanslivet, og av samme grunn dukker valutaen stadig opp i kriminelle transaksjoner.

Men de siste åra har økokrimpolitiet i de ulike landene blitt flinkere til å finne ut identiteten til eierne av «lommebøkene» som brukes i transaksjonene, ofte i samarbeid med eksperter.

For å forhindre at en bitcoin sendes til to mottakere samtidig, inngår alle transaksjoner i en såkalt blokk-kjede, slik at de sorteres i tid. Det har hjulpet politiet å finne fram til personene bak.