FØLGER MED: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Rett utenfor bildet står visstnok CIA-analytikeren John. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS
FØLGER MED: Barack Obama og visepresident Joe Biden fulgte med på storskjerm, sammen med deler av sikkerhetsstaben og forsvarstopper. Rett utenfor bildet står visstnok CIA-analytikeren John. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUSVis mer

Mesterhjernen bak bin Laden-jakten var også i dette rommet

Den detaljfokuserte CIA-analytikeren som aldri ville gi slipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter at Osama bin Laden ble drept, offentliggjorde Det hvite hus et bilde av president Barack Obama og hans stab, som fulgte spent med i Situation Room i Det hvite hus.

Rett utenfor rammen på det berømte bildet, skjuler mannen som var ansvarlig for å jakte den ettersøkte terroristlederen seg, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Det dreier seg om en analytiker med lang fartstid i CIA. Hans jobb de siste ti åra var å finne verdens mest ettersøkte terrorist, og ifølge AP var han sannsynligvis den aller viktigste mannen i jakten på bin Laden.

11. september Av sikkerhetshensyn har nyhetsbyrået fulgt CIAs ønsker om å ikke publisere bilder av terroristjegeren, eller hans fulle navn, men velger å bare kalle ham «John».

John er mannen som i fjor sommer for første gang leverte en skriftlig beskjed om at CIA hadde gode muligheter til å finne bin Laden.

Han hadde oppsyn med alle ledetrådene som førte CIA til luksusvillaen i Abbotabad i Pakistan. John var også den som var aller mest sikker på at det var bak nettopp disse veggene terroristlederen skjulte seg.

Gjennom intervjuer med tidligere og nåværende etterretningsmenn, mener AP å ha dannet seg et godt bilde av terroristjegeren.

Detaljfokusert John var en av flere hundre som begynte å jobbe i terroravdelingen til CIA etter terrorangrepene i USA 11. september i 2001. Han skal tidligere ha gjort seg bemerket i CIAs avdlinger i Russland og på Balkan.

Da Vladimir Putin kom til makta i Russland, utfordret John CIAs syn på Putins KGB-bakgrunn og satte sammen en profil som ga et mye mer komplett bilde av den nye russiske statslederen.

Kollegaene hans hyller ham særlig for evnen til å legge merke til tilsynelatende ubetydelige detaljer.

- Han kunne alltid gi det større bildet på bakgrunn av alle detaljene vi gikk gjennom, sier John McLaughlin, en av Johns tidligere sjefer.

Ville ikke gi slipp John var en av de som sto bak noen av de mest suksessfulle antiterroroperasjonene i kampen mot terrorisme, deriblant operasjonen som resulterte i at Khalid Sheik Mohammed ble tatt til fange. Han er antatt å være hjernen bak utførelsen av angrepene 11. september.

CIA tilbød flere ganger å forfremme John og flytte ham til en annen avdeling, men John selv ville fortsette jakten på bin Laden.

Han gjennomgikk alle aspektene ved al Qaida-lederens liv om og om igjen. CIA hadde ei liste over potensielle spor, familiemedlemmer og andre personer som kunne ha tilgang til bin Laden.

DREPT: 2. mai i år ble det kjent at Osama bin Laden var blitt drept i en operasjon i Pakistan. Foto: AP Photo
DREPT: 2. mai i år ble det kjent at Osama bin Laden var blitt drept i en operasjon i Pakistan. Foto: AP Photo Vis mer

- Bare fortsett å gå gjennom den lista bit for bit. Han er der et eller annet sted. Vi kommer til å lykkes, skal han ha sagt til kollegaene sine.

Innflytelsesrik Gradvis skal John ha steget i gradene i CIA, men han skal uansett alltid ha hatt innflytelse utover tittelen sin. En av hans tidligere sjefer innrømmer at han ikke helt visste hva slags posisjon John egentlig hadde.

- Jeg vet at han alltid var den personen i rommet som alle lyttet til, sier han.

Det var i 2007 en kvinnelig kollega av John sirklet inn den mye omtalte kureren Abu Ahmed al-Kuwaiti. Etter dette skal det ha stått klart for John at dette var mannen som ville føre dem til bin Laden. Da han ledet dem til luksusvillaen i Abbottabad, var det mange som tvilte på at det var her bin Laden skjulte seg.

Briefet Obama John mente imidlertid at dette ikke var så usannsynlig, ettersom al Qaida-lederen hadde skjult seg i urbane områder tidligere. I flere møter gjentok han at han var 80 prosent sikker på at det var her bin Laden faktisk oppholdt seg.

Analytikeren skal også ved flere anledninger ha briefet Obama om situasjonen, og i april bestemte den amerikanske presidenten seg for å sende inn elitestyrker.

Da operasjonen pågikk sto altså John sammen med Obama og hans stab i Situation Room og fulgte nøye med på operasjonen. 40 nervepirrende minutter seinere var det klart: Osama bin Laden var død.

STARTET MED 11. SEPTEMBER: Det var etter terrorangrepene i USA i 2001 John ble del av anti-terrorgruppen til CIA. Foto: AFP PHOTO/Helene SELIGMAN
STARTET MED 11. SEPTEMBER: Det var etter terrorangrepene i USA i 2001 John ble del av anti-terrorgruppen til CIA. Foto: AFP PHOTO/Helene SELIGMAN Vis mer