Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mesterhjernen bak ett av tidenes ran tatt

20 menn gravde i tre måneder for å stjele 410 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jossivam Alves dos Santos ble i dag arrestert i Brasilia, hovedstaden i Brasil, melder nyhetsbyrået AP.

Politiet mener han er mesterhjernen bak det særdeles frekke tyveriet av Brasils nasjonalbank i Fortaleza i august 2005, som regnes som et av verdens tre største banktyverier.

De 20 tyvene hadde gravd en 80 meter lang og 70 centimeter høy tunnel mellom et gartneri, som de brukte som base, og bankhvelvet.

Fire meter under jorda jobbet de dag og natt i tre måneder med å grave tunnelen, og de klarte ubemerket å fjerne all jorda de gravde ut fra gartneriet.

Tyvene brukte blant annet GPS for å navigere seg fram til bankhvelvet, og da de til slutt kom seg inn, stjal de 3,5 tonn sedler til en verdi av 410 millioner kroner.

Men det har gått så som så med de involverte etter ranet.

Luis Fernando Ribiero, som ifølge AP antas å være hovedmannen bak tyveriet sammen med den nå arresterte Jossivam Alves dos Santos, ble kidnappet få måneder etter ranet.

Det er uklart hvem som kidnappet ham, men det har blitt spekulert i om det var misfornøyde medlemmer av tyveribanden, ifølge BBC. Kidnapperne krevde 1 millioner dollar fra Ribieros familie, og pengene ble utbetalt, men han ble allikevel drept.

GRAVDE I TRE MÅNEDER: Tyvene gravde denne tunnelen på 80 meter for å komme seg inn i bankhvelvet. Foto: TUNO DE VIEIRA/AP/Scanpix
GRAVDE I TRE MÅNEDER: Tyvene gravde denne tunnelen på 80 meter for å komme seg inn i bankhvelvet. Foto: TUNO DE VIEIRA/AP/Scanpix Vis mer

En annen person som var mistenkt i saken har blitt funnet døde under såkalt mystiske omstendigheter på en gård i Brasil.

Les BBCs sak: Verdens ti største bankran

Les hos Wikipedia: Tidenes mest berømte bankran

image: Mesterhjernen bak ett av tidenes ran tatt
image: Mesterhjernen bak ett av tidenes ran tatt
FRAKTET VEKK JORD: Tyvene brukte dette gartneriet som base og fraktet jorda vekk derfra.
RANET: Banken i Fortaleza.
FUNNET STAPPFULL AV PENGER: Politiet mener denne bilen ble brukt av tyvene. Den ble funnet få dager etter ranet og det var fortsatt en stor mengde kontanter i den.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media