«Mesterhjernens» mørke liv

Han kom i politiets søkelys i 1995, men mannen som er ansett som regissøren av 9/11-angrepene ble først tatt åtte år seinere. Slik var livet til Khalid Shaikh Mohammed.

PÅGREPET: Khalid Shaikh Mohammed ble pågrepet i Pakistan i mars 2003. 18 år etter kan rettssaken etter 9/11-terroren komme. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅGREPET: Khalid Shaikh Mohammed ble pågrepet i Pakistan i mars 2003. 18 år etter kan rettssaken etter 9/11-terroren komme. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

For få dager siden kom nyheten. 11. januar i 2021 blir etter alt å dømme datoen Khalid Shaikh Mohammed, mannen som er ansett som «mesterhjernen» bak 9/11-angrepene mot USA, må møte i retten.

Nesten tjue år etter terroren, flere av dem tilbragt i Guantánamo, vil han trolig få sin dødsdom. Men livet til Mohammed startet lenge før angrepene på World Trade Center og Pentagon i 2001.

I Pakistans største provins, Balochistan, fødes det på midten av 60-tallet et barn. Gutten får navnet Khalid Shaikh Mohammed. Nøyaktig når fødselen finner sted, er imidlertid uvisst. Datoene det opereres med, er både 1. mars 1964 og 14. april 1965. Ingen aner konturene av hva barnet med det mørke håret og runde ansiktet skal tilføre verden.

En terrorist vokser fram

Ifølge CNN var det i 1995 at Mohammed første gang havnet i søkelyset hos FBI og CIA. Oppmerksomheten ble trigget av et planlagt angrep, også den gang rettet mot flytrafikken. Opp imot et dusin passasjerfly skulle sprenges over Stillehavet.

Planen ble avslørt ved en tilfeldighet, da filippinsk politi rykket ut til en leilighet som sto i brann i Manila. På en PC i leiligheten dukket beskrivelsene av angrepet opp. Flere personer ble i etterkant pågrepet. Det ble derimot ikke Mohammed, som den gang var i 30-åra.

Planen om flyangrepet skal vise seg å bare være starten på karrieren som terrorist. Allerede seinere samme år ble han linket til planer om å utføre drapet på daværende pave Johannes Paul II, også det på Filippinene. Politiet skal ha kommet på sporet av angrepet allerede i slutten av 1994, men det var først da den nevnte PCen i Manila ble gjennomsøkt at de konkrete planene ble avslørt og med det avverget.

9/11: CNNs reporter Lisa Ling har møtt sønnen til en av de som angrep World Trade Center 11. september 2001. Video: CNN Vis mer

Møtet med bin Laden

Mohammeds terrorhistorikk får en dramatisk og svært betydningsfull vending året etter. I løpet av 1996 møter han Osama bin Laden for første gang. Et møte som seinere skal lede til angrepene i USA.

Allerede i 1998 skal verden imidlertid se de første konturene av hva bin Laden og Mohammeds ekstreme holdninger kan føre til. 7. august, på dagen åtte år etter at amerikanske militærstyrker sendes til Saudi Arabia som følge av Iraks invasjon av Kuwait, smeller det i Kenya og Tanzania. USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam er utsatt for angrep.

224 mennesker mister livet. Al Qaeda hevder å stå bak begge bombingene - samtidig linkes Mohammed til terroristgruppa og deres handlinger.

Angrepene mot USA fortsatte i 2000, den gang i form av bombinger mot et militærskip. Kalenderen viste 12. oktober, og skipet USS Cole lå ved havn i Yemen for å fylle drivstoff, da selvmordsbombere slo til.

Al Qaeda tok nok en gang på seg skylda, etter at en liten båt fylt med personer og sprengstoff kjørte inn i skipet. Den påfølgende eksplosjonen tok livet av 17 marinesoldater, mens et trettitall ble skadd. Igjen ble Mohammeds navn trukket fram som sentralt.

Angrepene som rystet verden

Det som var en helt vanlig tirsdag, ble snudd på hodet og endte som den blodigste dagen i USAs nyere historie. TV-bildene fra 11. september-angrepene ryster folk, selv 18 år etter terroren.

Dødsstatistikken viser til slutt 2976 navn. Mohammed blir umiddelbart satt i etterforskningens søkelys. Jakten på mannen som blir pekt ut som «mesterhjernen» bak terrorangrepet, skal imidlertid vise seg å bli av det langvarige slaget.

«NULLPUNKTET»: Ground Zero i New York, der World Trade Center raste sammen 11. september 2001, er nå nærmest ferdig gjenoppbygd. Se den utrolige forvandlingen fra 2004 til i dag. Video: Earthcam Vis mer

I oktober plasseres Mohammed på FBIs liste over de 22 mest ettersøkte terroristene i verden. Men før pågripelsen skjer, kommer nye avsløringer om pakistanerens mørke planer. I 2002 peker terror- og al Qaeda-ekspert Rohan Gunaratna ut Mohammed som mannen som bestilte drapet på Wall Street Journal-journalist Daniel Pearl. Ifølge Gunaratna var årsaken til bestillingen at Pearl ville jakte på terrorgruppas utstrakte nettverk i Karachi.

I oktober samme år går ei bombe av på en nattklubb i Bali i Indonesia. Mer enn 200 personer mister livet. Måneden etter smeller det igjen, den gang i en synagoge i Tunisia. Begge angrepene knyttes til Mohammed, som til slutt blir pågrepet i et hus i Pakistan 1. mars i 2003.

En av verdens mest ettersøkte terrorister og drapsmenn er endelig tatt.

Et endelig punktum?

15 år etter pågripelsen har fremdeles bare såkalte fotsoldater fra al Qaedas angrep mot World Trade Center og Pentagon blitt ført for retten. I mellomtida sitter Mohammed fengslet i Guantánamo, i påvente av en rettssak.

11. januar 2021 kan bli dagen Mohammed og fire andre medtiltalte får sin etterlengtede behandling i det amerikanske rettssystemet. Ventetida har vært lang, delvis på grunn av politisk behandling. De fem ble tiltalt under president George W. Bush, mens president Barack Obama satte en stopper for hele saken. Årsaken var ønske om en mer rettferdig rettsprosess enn det de tiltalte lå an til å få, skriver New York Times.

Allerede neste år starter jobben med å velge ut en jury bestående av 12 medlemmer. I tillegg skal titusenvis av sider med dokumentasjon og bevis gjennomgås. Tida vil vise om 11. januar 2021 blir starten på siste akt i terrorsaken, eller om verden må vente ennå lenger på et endelige punktum.