Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mesterverket om sex og halshugging var forsvunnet i 400 år. Så begynte det å regne i Toulouse

En historie verdig «Brødrene Dal» da forsvunnet kunstverk til 1,1 milliarder ble funnet på et loft i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fransk familie endret trolig kunsthistorien da de skulle tette en lekkasje i taket. Mellom skorstein og takdekke, bak en dør de ikke visste om, fant familien et tapt Caravaggio-bilde verdt over 1,1 milliarder kroner, ifølge avisa The Telegraph

Familien snublet over bildet i 2014, og det ble i dag vist fram for verdenspressen for første gang siden den spektakulære oppdagelsen. 

Mesterverket skal være usedvanlig godt bevart, og har trolig ligget gjemt bak den skjulte loftsdøren i Toulouse i minst 150 år. Den gang skal det ha blitt tatt med til Frankrike av en slektning av familien, som var soldat under Napoleons felttog da han fikk fingrene i bildet. 

Sjelden kunst Kunstverket det er snakk om er «Judit halshogger Holofernes» fra 1605, som regnes blant barokk-malerens Caravaggios viktigste bedrifter. Det har lenge vært spekulert i om Caravaggio faktisk malte to versjon av bildet - én i Roma og én i Napoli - men ingen har sett snurten av sistnevnte utgave på mer enn 400 år. Dermed har man ikke vært sikker på om det finnes to utgaver av klassikeren eller ei. 

Kunsthistorien må nå altså trolig skrives om som følge av den tilfeldige oppdagelsen. 

- Rembrandts katalog er mellom 350 og 400 bilder, mens Caravaggios er mellom 50 og 60. Hvis du går glipp av en Rembrandt, så er det synd, men du får en ny sjanse. Om du går glipp av en Caravaggio, så kan du glemme å få muligheten igjen, sier kunstekspert Eric Turquin til Telegraph. 

Flere eksperter har ifølge avisa slått fast at bildet den franske familien snublet over er en ekte Caravaggio. 

Fransk eksportforbud Franske myndigheter har nå ilagt bildet et 30 måneder langt eksportforbud, mens ekspertene offisielt skal avgjøre helt sikkert om bildet virkelig er den forsvunnede utgaven av Caravaggios «Judit halshogger Holofernes».

- Det oppdagede bildet har stor kunstnerisk verdi, og kan snart bli identifisert som et tapt bilde av Caravaggio, uttalte det franske kulturdepartementet om saken. 

Halshugging en Holofernes skal ha funnet sted mens det Assyriske riket - et kongedømme basert i dagens Irak, Syria, Libanon og Jordan - beleiret jødenes land. Judit, en lokal enke, oppsøker ifølge bibelen assyrernes leir under påskudd av å ville hjelpe dem. Der forfører hun general Holofernes, for så å ta livet av ham. 

Opphisset general og en morderisk enke «Holofernes ble opphisset da han så henne. Han brente av begjær og ønsket bare å få ligge med hennes; helt siden den dagen han første gang så henne hadde han ventet på en anledning til å forføre henne», lyder teksten i Judits bok kapittel 12, vers 16 fra det gamle testamentet. 

Judit blir så med inn i Holofernes' telt og dreper generalen med hans eget sverd, og assyrernes angrep blir dermed stanset. 

Fortellingen fra bibelen avsluttes med at Judit slik vinner folkets respekt, og hun får alle verdiene etter Holofernes når israelittene etterpå plyndrer assyrernes leir. Judit selv avslutter historien med en lovsang til herren. 

Den første utgaven av «Judith halshogger Holofernes» har vært utstilt ved Palazzo Berberini i Roma i lang tid. Den andre versjonen har altså vært antatt forsvunnet i 400 år, dersom det i det hele tatt har eksistert. Bildet er bare omtalt av usikre kilder som hevder å sett det tidlig på 1600-tallet. 

I et hemmelig rom på loftet Den franske familien fant bildet i et loftsrom de ikke engang ante at de hadde. Under en vannlekkasje i 2014 bykset familien opp for å finne hullet vannet kom fra. De sparket inn noe som minnet om en dør, og vips, der ventet et skjult loftsrom og den forsvunnede kunstskatten verdt over en milliard kroner. 

Caravaggio var i sin tid en kontroversiell kunstner med lav produksjon, og fikk en arrestordre på seg fra paven. Han døde i 1610, etter å ha vært på rømmen fra Romas maktsentrum i fire år. Blant annet har kunstnere som Rembrandt oppgitt Caravaggio som en viktig inspirasjonskilde, ifølge Wikipedia, og det er spesielt kontraster mellom mørke og lys som skiller Caravaggios kunst fra resten av hans samtid. 

Den nye versjonen av «Judith halshogger Holofernes» verdsettes, så fremt den helt sikkert bekreftes autentisk, til minst 1,1 milliarder kroner.

Men trolig vil bildet likevel gå for større summer skulle det havne under hammeren på et auksjonshus. 

Hele Norges coronakart