Metadon - og hva så

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har i en reportasjeserie satt søkelyset på livsvilkårene for metadonbrukere i Norge. En av reportasjene handler om en kvinne som har fått et nytt liv med metadon. Hun forteller at en heroinmisbruker som gjør seg nytte av denne behandlingen, våkner opp til et liv hvor man spør seg selv hvor livet er blitt av. Man må finne seg sjøl i ordets rette betydning. Til det trenger mange misbrukere mer enn metadon. Og den langsiktige oppfølgingen finnes stort sett ikke. Metadon er livredder for noen og krykker for andre. Håkon Løes, som er daglig leder av Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafé i Skippergata, tar til orde for at metadon også bør brukes med skadereduksjon som behandlingsformål.

Norge har en restriktiv ruspolitikk, og utprøvingen av metadon har tatt lang tid før den gradvis ble et tilbud. Bare heroinavhengige har nytte av metadon som ved regelmessig bruk ikke gir en rusopplevelse. Det innebærer at nåløyet man må igjennom for å få denne legemiddelassisterte behandlingen (LAR), er lite. Kravene til blandingsmisbrukere er nemlig å kvitte seg med pilleavhengighet før behandlingen starter. Det første stykket må blandingsmisbrukeren altså gå helt alene. På landsbasis venter 350 mennesker på metadonbehandling. Ventetida kan være et år, og mange dør i køen.

Dagbladets intervjuobjekter forteller om en lang, byråkratisk og til tider håpløs vei å gå for å søke om hjelp. Vi får kastet håpløsheten midt i ansiktet når en metadonbruker og hennes narkomane mann forteller at de blir innlosjert på hospits, hvor det bare bor narkomane og tilgangen på stoff er overveldende. Samme historie har gjentatte ganger blitt fortalt uten at det synes å skje store endringer. For det er en underliggende moralisme i alt som heter rusomsorg i Norge. Samfunnets stebarn passer ikke inn i rike Norge. Men man vet nå at metadon redder liv, og at det ikke nytter å gi metadon uten å gi hjelp til å finne igjen sin menneskelige verdighet og et levelig liv. Det tar tid og det koster penger. Men vi har valget.