Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Metadon forplikter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sosialminister Guri Ingebrigtsen endrer kriteriene for metadonbehandling. Fortsatt skal bare narkomane over 25 år få bli med i et metadonprogram. Men betingelsen at man også må ha brukt narkotika i minst ti år, skal ikke lenger gjelde.
  • Dette er en fornuftig liberalisering av kravene. Vi har aldri skjønt den gode hensikten i at bare svært langtkomne rusmisbrukere skal kunne få metadon som hjelp på veien mot et nytt, rusfritt liv. Sjansen til å komme seg ut av en misbrukertilværelse burde være større dess tidligere misbrukeren kommer til behandling, og klarer å gjennomføre den. At 550 narkomane venter på metadon, og at disse køene en del steder vil bli enda lengre, er ikke noe argument mot å lempe på kriteriene.
  • At Norge ventet så lenge med å ta i bruk dette medikamentet, har trolig kostet mange nedkjørte narkomane livet. Det som derimot har vært riktig i norsk narkotikaomsorg, er at utdeling av metadon skal skje i kontrollerte former og knyttet til et behandlings- eller rehabiliteringsopplegg. For de fleste narkomane er trangen til rus bare et av deres problemer og ofte et symptom på at mye i livet er galt og vondt. Og når rusen forsvinner, vil smerten ofte bli større. Erfaringer fra andre land viser at uten annen oppfølging vil narkomane som går på metadon, lett falle tilbake til sin gamle rustilværelse.
  • En del narkomane trenger et sted å bo, mange trenger hjelp for å komme i arbeid eller fullføre en avbrutt utdanning, de fleste trenger noen å snakke med om hvordan de kan bygge opp sin nye tilværelse. Her har sosialministeren og kommunene en felles forpliktelse til å stille de ressursene til rådighet som et fullverdig metadonprogram krever. At kriteriene lempes på og flere får metadon, må ikke føre til en utvikling der svært mange av de narkomane får metadonpiller, men for øvrig overlates til seg selv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media