Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Metallica i hår-krise

UTEN SÆRLIG HÅR: Mange fans er rasende etter at Metallica har latt lokkene fall. - Jeg er dypt sjokkert over at folk er så fikserte på hvordan vi ser ut på håret, sier gitarist Kirke Hammett (nummer to fra høyre). Her sammen med de tre andre i bandet, fra venstre Jason Newsted, Lars Ulrich og James Hetfield. 50 000 Metallica-fans er forbanna. Litt fordi heavy-gutta har blitt mykere i de musikalske kantene. Veldig fordi de én etter én har latt lokkene falle. - Folk er helt fikserte på at vi har klippet oss. Dette sjokkerer meg virkelig, forteller gitarist Kirk Hammett til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle har hatt like lett for å svelge den nye stilen og imagen som følger med årets Metallica-album, «Load».

For meg var det en personlig avgjørelse å klippe håret.

Etter å ha gått rundt med puddelhår siden tenåringstida følte jeg behov for en forandring. Men hva skjer? 50 000 fans vil strype meg fordi jeg og de andre i bandet har kuttet lokkene, forteller en tydelig oppskaket Hammett på telefon fra Dallas.

Konservative rockere

Heavy metal-fans er kjent som rockens desidert mest konservative. I denne sjangeren krever man fortsatt pinetrange jeans, naglebelter og høyt hår.

- Folk er mer konservative enn jeg ante. Reaksjonene vi har fått tyder på at mange heavy-folk er sneversynte og at de ikke tåler forandring.

De forstår ikke at forandring er tvingende nødvendig hvis man skal utvikle seg, sier Hammett.

Metallica benyttet seg av mesterfotograf Anton Corbijn da den visuelle delen av «Load» skulle presenteres. Corbijn er kjent for å ha redefinert imaget til både U2 og Depeche Mode. Ved å hyre ham, viste Metallica at de var klare for en radikal forandring. Hammett benekter likevel at hårkutten var en fellesavgjørelse.

- Jason (Newsted, bandets bassist) fikk det svidd av for flere år siden. Vi andre gikk hver for oss og på eget initiativ til frisøren, bedyrer Hammett.

Shitallica

Også den musikalske endringen har falt mange tungt for brystet. På Internett raser diskusjonen, og det mangler ikke på kraftuttrykk: «Mellow-ica», «Shitallica», «false metal», «sellout», «R.E.M.-kopier» og «country-kloninger» er noen av beskrivelsene «det nye» Metallica må tåle.

Om sellout-beskyldingene (at bandet har solgt seg for å tjene mere spenn), sier Hammett følgende:

- Det har vært utsolgt overalt hvor vi har spilt de siste åra. Hvis det er å selge seg - greit for meg.

Den andre drittkastingen tar han også relativt lett på.

- Jeg hører mye på både blues, soul og r&b. James er glad i country. At vi drar disse tingene inn i vår egen musikk var er bare naturlig.

Hatbrev

Selv om Metallicas postkasse i disse dager er overfylt av hatbrev fra gamle fans, har bandet ingen stor grunn til bekymring.

«Load» har ligget på toppen av USA-lista i fire uker. I Norge har skiva allerede passert 40 000 solgte. I statene går bandets Lollapalooza-turné så det griner. Metallica har likevel ingen intensjoner om å turnere i nærmere tre år i strekk slik de gjorde etter sin forrige plate.

- Den turneen holdt på å ta knekken på oss. Nå ønsker vi å være på veien fram til neste sommer. Deretter går vi i studio. Vi har 12-14 låter som vi skrev til «Load» som ikke kom med på plata. Disse låtene vil danne fundamentet for vårt neste album som vi håper vil være ute allerede høsten 1997.

Det skal ikke bli noen vane å la det gå fem år mellom hver skive, lover Hammett.