Metanol-alarm i Oslo

Fem av de ni personene som lørdag kveld ble innlagt på Aker sykehus i Oslo med mistanke om metanolforgiftning hadde ikke fått i seg den farlige giften. To personer var forgiftet mens to var til undersøkelse ved 00.30-tiden natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fikk melding om det første mistenkelige tilfellet klokken 19.30. Da var en mann innlagt på Aker sykehus, og sykehuset kontaktet politiet. Kort tid etter ble ytterligere to personer brakt til sykehuset.

De tre som først var innlagt, kunne gi sykehuset og politiet opplysninger om at flere andre personer trolig var forgiftet. Politi, ambulansefolk og brannvesen satte i gang en felles aksjon for å få tak i alle som var i faresonen.

Ved 23-tiden var til sammen ni personer brakt inn, og politiet håpet at situasjonen var under kontroll.

Kanne med sprit

Operasjonsleder Harald Skjelbred ved Oslo politidistrikt sier til NTB at alle de antatt metanolforgiftede hadde vært med i et drikkelag på en campingplass for et par dager siden. De hadde kjøpt en kanne med sprit et sted i Oslo, og den ble fortært i en eller flere campingvogner på campingplassen, som ligger i Hurum.

- Alle de ni kjente hverandre. Vi tror vi har kontroll med dette nå, sier Skjelbred litt etter klokken 23.

Han forteller at politiet i ett tilfelle måtte bane seg vei inn i en leilighet der det befant seg en person som ikke hadde klart å ta telefonen eller selv kontakte sykehuset. Tilstanden skal være alvorlig for denne personen.

Frivillig

- De som er på sykehus nå, har delvis kommet hit frivillig, fordi de skal ha drukket av samme dunk, sier Tor Olav Rui, vakthavende lege ved Aker sykehus til NTB lørdag kveld.

Rui sier at sykehuset har god kapasitet til å behandle dem som måtte være forgiftet.

Med de to påviste tilfellene av metanolforgiftning lørdag er nærmere 20 personer metanolforgiftet den siste tiden. De fleste av dem som er blitt syke, bor i Østfold og Oslo, og de er forgiftet av et parti sprit som er smuglet inn over Svinesund. Politiet vil nå undersøke om de ni som ble syke i Oslo, hadde kjøpt sprit fra det samme partiet.

Flere smuglerpartier

Fredag kveld ble en mann fra Mo i Rana innlagt på Rana sykehus med sterke symptomer på metanolforgiftning. Mannen var bevisstløs og ble brakt videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

Ved sykehuset får NTB lørdag opplyst at mannen har fått behandling for forgiftningen og at han nå er bedre og utenfor fare.

Politiet tror ikke spriten i Mo i Rana stammer fra samme parti som det som er solgt i Oslo og Østfold. Ifølge politiet kan forgiftningen i Mo i Rana være et engangstilfelle eller det kan være snakk om et annet parti.

(NTB)

Innlagt: En middelaldrende kvinne ble innlagt på Aker sykehus lørdag kveld. Senere kom flere personer til sykehuset ved egen hjelp.