Metanolselger pågrepet

Det var venner av kvinnen som tidligere i dag døde av metanolforgiftning som pekte ut mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 45 år gammel mann ble pågrepet i Oslo i går, mistenkt for å ha distribuert metanolholdig sprit. Ifølge fungerende narkotikasjef Anne-Karin Hannevold var det opplysninger fra venner av en 54 år gammel oslokvinne, som tidligere på mandagen døde av metanolforgiftning, som førte til pågripelsen.

Hun understreker overfor Dagbladet.no at det ikke var den avdøde kvinnen som kom med opplysningene.

- Det er feil det noen medier har skrevet. Vi har ikke hatt kontakt med kvinnen, sier Hannevold.

Hun sier til NTB i kveld at mannen ikke er noen hovedmann i innførselen av metanolspriten.

- Han har forklart at han bare har kjøpt noen liter, sier Hannevold. Narkotikasjefen utelukker ikke at flere vil bli pågrepet.

- Er det gjort noen beslag i forbindelse med pågripelsen?

- Nei, sier Hannevold til Dagbladet.no.

Mulig tre døde av metanolforgiftning

Kvinnen som døde mandag er det første påviselige dødsfallet i metanolsaken. Men to dødsfall i Moss kan ha samme årsak.

Kvinnen ble lagt inn ved Ullevål universitetssykehus lørdag. Hun døde like før klokka 14, opplyser informasjonssjef Alf Bøhler ved Ullevål universitetssykehus til NTB.

Kvinnens 50 år gamle samboer er også metanolforgiftet og ligger på Aker universitetssykehus i Oslo. Tilstanden hans var søndag bra.

De to var blant de til sammen 10 personene som ble bragt til sykehus med mistanke om metanolforgiftning i løpet av helgen.

I forrige uke ble to middelaldrende menn funnet døde i sine egne hjem i Moss med få dagers mellomrom, med mistanke om metanolforgiftning. De to er sendt til obduksjon ved Rettsmedisinsk institutt.

- Spillegjeld

Politiet i Østfold tror at så mye som 25 000 liter metanolholdig sprit kan være smuglet inn i landet.

Ifølge advokat John Christian Elden, som forsvarer den 46 år gamle mannen som politiet antar er den norske hovedmannen bak smuglingen, har klienten kun tatt med 6400 liter sprit inn til Norge. Dette skal han ha gjort på oppdrag fra andre etter å ha pådratt seg betydelig spillegjeld.

- Min klient vet ikke om flere har smuglet sprit fra dette partiet inn i Norge, men han er helt klar på at han selv ikke har smuglet mer enn 6400 liter, sier Elden.

46-åringen, som er varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, hevder at han leverte spriten videre til fire forskjellige personer, men påstår at han gjorde hva han kunne for å tilbakekalle den da han skjønte at varene var dårlige.

- Han har heller ingen grunn til å tro at denne spriten har havnet på skjenkesteder. Ingen av dem han har levert den videre til, har tilknytning til slike steder, sier Elden.