- Metanolspriten drepte pappa

Kurt Sørensen (63) ble blind og delvis lam etter å ha drukket metanolsprit. Etter nesten ett års kamp døde han, og nå advarer barna hans mot smuglerspriten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ingenting igjen av ham, det var en kropp uten sjel. Han var nesten blind, delvis lam og hadde mistet evnen til å kommunisere med oss, sier døtrene Rina (20) og Lene (29) Sørensen.

Nesten en lettelse

Faren ble innlagt i slutten av juli i fjor med metanol-forgiftning, og lå over en måned i respirator. Spriten hadde han kjøpt av en velstående Oslo-mann (75), som nå sitter varetektsfengslet. Lene og Rina er to av fire barn som 63-åringen etterlater seg, og de så med egne øyne hvilket smertehelvete faren gikk gjennom i nesten ett år:

- Du har jo mistet faren din, selv om han fortsatt ligger der i sykesenga. Det var nesten en lettelse da han døde, så vondt som han hadde hatt det, sier Rina.

De to døtrene har valgt å stå fram for å advare andre mot å kjøpe metanol-spriten. Spriten har tatt 15 liv etter at helsemyndighetene og politiet slo alarm for snart to år siden.

Lene og Rina forteller at faren ble flyttet mellom sykehus og sykehjem. Da han ble lagt inn på Sunnaas for andre gang, fikk han en betennelse på hjerteklaffen. Barna og samboeren fikk da beskjed om at han ikke var sterk nok til å tåle en operasjon.

Stoppet medisinen

- Etter at legene sluttet å gi ham medisin for å holde blodtrykket oppe, fikk vi beskjed om at han hadde neppe ville leve i mer enn to døgn til. Seks ganger etter at han ble forgiftet ble vi oppringt med beskjeden om at han var i ferd med å dø, forteller Lene.

Én måned etter at legene kuttet medisinen, døde faren.

Merket spritdunkene

Den 75 år gamle millionæren satt fengslet en måned i fjor sommer, siktet for grov legemsbeskadigelse etter salget av sprit til Kurt Sørensen. Men i forrige uke ble han pågrepet igjen etter at politiet slo til mot et lager som inneholdt rundt 2000 liter metanolsprit. Plastdunkene var merket «M» med sprittusj.

75-åringen fra Oslos vestkant er allerede siktet for å ha solgt giftsprit til en 64 år gammel mann fra Oslo, som døde i mai. Dersom den endelige obduksjonsrapporten viser at også Kurt Sørensen døde som følge av 75-åringens spritsalg, kan han bli siktet for nok et giftdrap.

Rina Sørensen er rasende fordi 75-åringen, som har flere spritdommer på rullebladet, i det hele tatt slapp ut i fjor sommer.

Innstendig bønn

- Han ble løslatt etter fire uker. Hvorfor slapp han ut når han har drevet med dette i hele sitt liv, spør hun, og legger til:

- Han burde blitt tvunget til å se hva metanolen gjorde med pappa.

De to døtrene har en innstendig bønn til andre som måtte vurdere å kjøpe smuglersprit.

- Det er bare en regel som gjelder: Kjøp spriten på Polet.

Siktet med spritkonge

Politiet avventer nå den endelige obduksjonsrapporten etter Kurt Sørensens død.

- Vi er helt avhengige av obduksjonsrapporten før vi kan si om vedkommende døde av metanolforgiftning. Metanol kan være en årsak, men som sagt er vi ikke sikre, sier politiadvokat Marte Gaarder ved Østfold politidistrikt. Den 75 år gamle millionæren er fortsatt siktet for grov legemsbeskadigelse.

- Siktelsen står fortsatt i påvente av svaret fra obduksjonen, men vi kan selvsagt ikke utelukke at siktelsen blir utvidet, sier Gaarder.

Millionæren er - sammen med spritkongen Erik Fallo - siktet etter den såkalte giftdrapparagrafen, som har en strafferamme på 21 år. Han erkjenner ikke straffskyld for verken legemsbeskadigelsen eller siktelsen for giftdrap.

- Vi må vel regne med at de to sakene blir slått sammen etter hvert, sier 75-åringens forsvarer, Benedict de Vibe, til Dagbladet.

I RESPIRATOR: Kurt Sørensen lå over en måbned i respirator etter at han ble metanol-forgiftet. Nesten ett år senere døde han. Her er han avbildet på Ullevål sykehus sammen med datteren Rina (20). Dette bildet trykkes etter ønske fra familien.
FØR INNLEGGELSEN: Her er Kurt Sørensen før metanolen ødela ham. Bildet er tatt på slutten av 90-tallet.
ADVARER: Døtrene Rina (20) og Lene (29) Sørensen advarer folk mot å kjøpe smuglersprit.