Meteor slo ned i stua

Familien fra New Zealand fikk besøk av en fire milliarder år gammel stein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var rundt klokken ni lokal tid lørdag morgen. Brenda Archer i forstaden Ellerslie utenfor Auckland står på kjøkkenet og lager frokost. Da får hun besøk fra oven.

- Det var en skikkelig eksplosjon. Plutselig var det støv overalt, sier Brenda Archer.

Det de ikke ventet å finne i stua var et hull i taket. Og en glovarm stein.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt utrolig. Jeg er bare glad at ingen var i stua akkurat da, sier Brenda Archer.

Vitenskapsmenn har nå bekreftet at det dreier seg om en meteoritt. Den niende som er funnet i New Zealand. Steinen veier 1,3 kilo, og er på størelse med en grapefrukt.

- At en meteor faller igjennom taket til folk er helt eksepsjonelt. Og dette er et nydelig eksemplar, sier Joel Schiff ved universitetet i Auckland.

Nå kan det vise seg at nedslaget blir et skikkelig lykketreff for Auckland-familien. Flere samlere skal være villige til å legge store penger på bordet for å sikre seg den fire milliarder år gamle meteoritten.

UNIKT EKSEMPLAR: Den 1,3 kilo tunge meteoren er den niende som er funnet på New Zealand. Forskere vet omtrent hvor gammel den er, men ikke hvor i verdensrommet den kommer fra.
IGJENNOM TAKET: Brenda Archer står under hullet i taket der meteoren suste igjennom. Den traff sofaen, og spratt tilbake opp i taket, før den slo seg til ro under en datamaskin.