Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorkrater i Barentshavet

I «Armageddon» slåss Bruce Willis fra å redde jorden fra en ukontrollerbar meteor. Hollywoods fantasier om naturkatastrofer blir puslete i forhold virkelighetens drama:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meteor som traff jorden for 150 millioner år siden forårsaket temperaturer rundt 10.000 varmegrader og flodbølger som strekker seg fra Canada til Russland.

I sommer boret geologer fra IKU Petroleumsforskning i Trondheim i kjernen av et meteorkrater i Barentshavet. Diameteren på 40 kilometer vitner om at en gigant fra asteroidebeltet en gang slo ned like utenfor vår nordlige kyststripe.

Det voldsomme sammenstøtet fant sted for omtrent 150 millioner år siden, og førte til en miljøkatastrofe utenfor vår fatteevne, skriver forskningstidsskriftet Gemini.

Voldsomt inferno

Slam, stein og materialer fra havbunnen ble slynget ut i atmosfæren i et voldsomt inferno. Da de enorme kreftene endelig roet seg, ble det stille og kaldt.

Støv og partikler dannet et teppe som dekket for sollyset, og vi fikk det som kalles atomvinter. Det meste av liv i området var dødt.

Organismene som ikke var totalt utryddet sto foran en enorm omstillingsprosess, og Mjølnir-krateret var blitt til.

Sjeldent funn

Krateret i Barentshavet ble funnet ved en tilfeldighet. De norske havområdene kartlegges jevnlig ved hjelp av seismiske målinger i stadig leting etter mulige olje- og gassforekomster. Det var slik den enorme formasjonen kom til syne et stykke nord for Hammerfest.

I begynnelsen trodde geologene det var snakk om en alminnelig saltformasjon eller undersjøisk vulkan.

En omfattende studie av 400.000 kvartskorn fra det aktuelle området tydet imidlertid på noe annet. Enkelte av kornene inneholdt spor etter sjokkdeformasjon, og det geologene kaller en karakteristisk krakkelering i bergarten vitnet om at enorme krefter hadde virket inn.

Dermed kunne forskerne fra IKU og Institutt for Geologi, Universitetet i Oslo (UiO), slå fast at de hadde funnet ett av verdens sju marine meteorkrater.

Kraterets hemmeligheter

- Om vi tar en titt på månen, er alle «hullene» på overflaten krater etter meteornedslag. Sånn er det egentlig med jorden også, men elver, fjell og vegetasjon visker gradvis ut sporene, forklarer prosjektleder Henning Dypvik ved UiO.

(NTB)

REDDER VERDEN:</B> I filmen Armagedeon spiller Bruce Willis en boreekspert som blir sendt ut i verdensrommet for å redde verden fra en meteor. Men Hollywoods fantasier om naturkatastrofer blir puslete i forhold virkelighetens drama.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media