Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteornedslaget er «en advarsel som viser at jorda er sårbar»

Tsjeljabinsk-meteoren traff atmosfæren i 66 000 km/t og lyste sterkere enn sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteoroiden som traff Tsjeljabinsk i Russland i februar er det største objektet som har truffet jorda siden 1908.

Det som er helt nytt i verdenshistorien er at et befolket område ble truffet av en metoritt. På toppen av det hele ble den filmet av hundrevis av kameraer, noe som gjør jobben enklere for forskerne som nå studerer nedslaget.

Totalt trengte 112 mennesker behandling på sykehus på grunn av skader etter meteorittregnet. Ingen ble drept.

- Vil skje igjen Heldigvis for beboerne i den russiske regionen var meteoriden relativt porøs og delte seg raskt i mindre fragmenter. Hadde meteoriden, som er anslått å ha vært 17-20 meter i størrelse, vært mer solid, kunne den ha ført til langt større ødeleggelser.

- Det uvanlige med meteoriden er at den var veldig porøs. Det kan sammenlignes med grus som er presset sammen. Den traff atmosfæren og ble helt fragmentert. Dette skjedde veldig høyt oppe og de aller fleste fragmentene brant opp i atmosfæren. Mindre enn én prosent traff jorda, sier Victor Grokhovskij, en av de russiske forskerne som studerer meteorittnedslaget, til Sky News.

Grokhovskij sier forskerne vet svært lite om slike mindre meteorider og at nedslaget i Russland viser at jorda er sårbar. Han har sammen med et team besøkt 50 landsbyer i området som ble rammet, samt sett mange videoer av fenomenet.

- Dette vil skje også i framtida, spørsmålet er bare hvor ofte og hvor farlig det vil bli. Hvis meteoriden var mer solid, kunne den gjort langt mer skade, men meteoroider på denne størrelsen er det ikke forsket på i det hele tatt. Vi har ikke en gang utstyr til å forske på dem, sier Grokhovskij, som omtaler nedlaget i februar som en «advarsel til verden».

- Panikk Meteorittregnet over Tsjeljabinsk skapte panikk i området og totalt ble 1700 personer skadd. De fleste skadene kom av at glassruter ble knust på grunn av trykkbølgen, men flere fikk også skader på retina på grunn av lysglimtet.

- Jeg ble kastet tilbake av tryggbølgen da jeg prøvde å forlate skolen min. En glassdør løsnet og falt i gulvet rett bak meg, noe som gjorde at jeg fikk en glassplint i beinet, forteller Katja Smolina til Sky News' reporter i Russland.

- Folk fikk panikk og det var mye blod.

Meteoriden på 17-20 meter traff jorda i 67 000 km/t, ifølge de russiske forskerne. Det er omlag 60 ganger lydhastigheten. Den hadde en masse på 10 000 tonn, og energien i eksplosjonen da den traff atmosfæren var 20-30 ganger så mye som Hiroshima-atombomben, ifølge Wikipedia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media