GODVÆRSGRILL: Det er all grunn for folk på Sør- og Østlandet til å sjekke kull- og tennvæskebeholdningen Foto: Mimsy Møller/Samfoto
GODVÆRSGRILL: Det er all grunn for folk på Sør- og Østlandet til å sjekke kull- og tennvæskebeholdningen Foto: Mimsy Møller/SamfotoVis mer

Meteorolog: - Fyr opp grillen fredag og søndag. Lørdag kan du like gjerne gå på shopping

Østafjells er det mye sol i vente fram mot og i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Østafjells ser det veldig fint ut framover, med unntak av lørdag, nærmest lover statsmeteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt.

Det hun imidlertid ikke tør love, er sydentemperaturer.

- Nei, varme er et relativt begrep nå om dagen, sier hun med henvisning til at mai var kaldere enn normalt mange steder i landet.

Mens Sør-Norge opplevde en mai med 2-3 grader lavere temperatur enn vanlig, kunne våre nordligste borgere koser seg med rundt tre grader ekstra i den mer behagelige enden av skalaen.

I tida framover blir det omvendt.

20 grader - Foruten fredag, ser lørdag, søndag og mandag våte ut på Vestlandet. Det ventes mye vått vær i helga også i Midt-Norge og Nord-Norge i helga. Vi snakker om ustabil luft, kjølig vær og en god del byger. Men det er lov til å håpe på gløtt av sol innimellom, sier Jensen.

Østafjells blir de neste dagene flotte. Fredag kan det faktisk hende gradestokken truer seg opp mot 20 grader.

- Fyr opp grillen fredag og søndag. Lørdag kan du like gjerne gå på shopping eller vaske hus, sier statsmeteorologen.

Etter 15 grader og regn på lørdag, kan store deler av Sør-Norge se fram til nye dager med sol og pent vær - ja, til langt inn i neste uke.

- Dagtemperaturene vil nok ikke ligge på særlig mer enn 15 grader, for prognosene tilsier ikke at vi har noen voldsom varme i vente. Men med mye sol, vil temperaturen likevel føles OK, sier Marit Helene Jensen.

Finvær i sør Meteorologene i StormGeo varter ikke opp med en særlig annerledes versjon av virkeligheten.

- I morgen og fredag er de Sør- og Østlandet som får det fineste været. Fredag er det faktisk også mulighet for sol på Vestlandet. Ellers ser været nord for stad ut til å bli skyet og kjølig, med pålandsvind og nedbør. I Midt- og Nord-Norge vil temperaturene synke betraktelig, sier meteorolog Solbjørg Apeland i StormGeo.

Også Apeland påpeker at folk på Sør- og Østlandet, etter en dårlig lørdag, igjen kan nyte finvær fra søndag og inn i neste uke. Det er lov å håpe på temperaturer opp mot 20 grader på enkelte dager i tida som kommer.

Så får heller folk lengre nord i landet trøste seg med at de vant mai.

Ellers mener værekspertisen at det er altfor tidlig å krisemaksimere. Sommeren er ikke avlyst!

- Håp om høytrykk - Heldigvis vet vi ikke hvordan sommeren blir. Det kan ennå bli mye fint sommervær, sier statsmeteorolog Jensen.

StormGeo prøver seg på følgende optimistiske værtips, dog basert på usikre prognoser.

- Det kan være håp om at en høytrykksrygg vil bygge seg opp fra tirsdag av, sier Apeland.