REGN: Det falt 102 millimeter regn i løpet av én time i Nord-Trøndelag på mandag. Det har meteorologen vanskelig for å tro. 
Illustrasjonsfoto: Tom Schandy / NN / Samfoto
REGN: Det falt 102 millimeter regn i løpet av én time i Nord-Trøndelag på mandag. Det har meteorologen vanskelig for å tro. Illustrasjonsfoto: Tom Schandy / NN / SamfotoVis mer

Meteorolog: Jungeltilstander i Nord-Trøndelag

- Dette skjer bare ikke i Norge, vi har vanskelig for å tro at det er sant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av én time mandag ettermiddag falt det 102 millimeter nedbør i Ogndal i Nord-Trøndelag. Jungeltilstander, mener statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli.

- Dette skjer bare ikke i Norge, vi har vanskelig for å tro at det er sant. Det er ikke slik at vi tviler på observasjonene, men det er helt utrolig, sier Geir Ottar Fagerli som er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt til NRK.

Så mye nedbør innenfor et såpass kort tidsrom er vanlig å finne i tropiske strøk, ikke i Trøndelag.

- Dette er verdier som kan komme i jungelen, mens i Norge har vi noen uoffisielle rekorder på 80-90 millimeter i timen, men det er sjeldent. Jeg har aldri hørt om verdier over 100. Vi vet ikke helt hvordan vi skal forholde oss til denne informasjonen, sier statsmeteorologen.

Gårdbruker Kristin Wåtland Delbekk i Mokk i Ogndal sier kyrne ble helt ville.

- Dette var nok nytt for dem også, sier Delbekk.

Fagerli opplyser at nedbørsmengden ikke er offisielt bekreftet fordi det ikke finnes noen målestasjon i eller nær Mokk, men han kaller det en solid, uoffisiell norgesrekord, basert på lokalbøndenes egne målinger.

- Det skal nesten ikke gå an, sier Fagerli, som legger til at norsk natur ikke tåler slike nedbørsmengder.

(NTB)