Været i årets første helg:

Meteorologen: - Bruk helga utendørs

Om du ønsker å gå på ski, gjelder det å bruke årets første helg, ifølge meteorologen. For - til uka kommer lavtrykkene på rekke og rad.

VÆRVINNERE: Om du ønsker sol og pent vær i helga, er det lurt å dra til Møre og Romsdal, Trøndelag eller Nordland, ifølge Meteorologisk institutt. Her fra Stjørdalsmarka i fjor vinter. Foto: NTB
VÆRVINNERE: Om du ønsker sol og pent vær i helga, er det lurt å dra til Møre og Romsdal, Trøndelag eller Nordland, ifølge Meteorologisk institutt. Her fra Stjørdalsmarka i fjor vinter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Årets første helg i 2022 nærmer seg. Den kan bli veldig fin værmessig mange steder i landet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Om du er glad i snø og skigåing, gjelder det å bruke helga. Spesielt om du er i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, som blir landets værvinnere, sier Pernille Borander, meteorolog i Meteorologisk institutt.

Sola kommer tilbake

Helgas værvarsling starter med det gode været i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

- Helgens værvinnerne er fra Vestlandet nord for Stadt og oppover, til og med Nordland. Det kan være litt sur vind til tider, men det er her det i helga blir best sjanser for sol, sier Borander og fortsetter:

- Været her holder seg fortsatt kaldt, med minusgrader i helga. Her får de en vinterlig og fin helg i møte.

Stadig flere innbyggere i Nordland begynner også å se sola igjen, etter mørketida.

- Torsdag kom sola tilbake til Svolvær. Den er ikke oppe så lenge, men den er tilbake, sakte, men sikkert. I Svolvær har de nå rundt en time sol over horisonten, sier meteorologen.

Gode skiforhold i sør

Går vi lenger sørover, til Østlandet og Sørlandet, fortsetter det å være kaldt inn mot helga.

- Det blir snø fredag, før det blir skyet, men tørt vær lørdag og søndag. Vi venter ikke noe sol, men det blir gode forhold i skisporene, sier Borander og tar for seg Sørlandet:

- Her blir været litt det samme, men litt mildere i de ytre strøkene og langs kysten. Her vil nedbøren komme ned som regn og sludd, mens det blir også her blir en tørrere, men skyet helg. Søndag kan det komme litt regn og sludd på søndag, sier hun.

Tørt, men skyet i vest

Når det gjelder Vestlandet sør for Stadt, kommer det litt nedbør fredag.

- Det blir litt som på Sørlandet, med milde forhold langs kysten og ytre strøk, som kommer som regn - og snø i indre strøk. Lørdag og søndag blir tørrere, og skyet vær, sier Borander.

Vestlandet vil også oppleve en del vind, men litt «på og av».

- Den vil være litt av og på, med vindøkning utover lørdag ettermiddag og kveld. Det kan bli kuling fra sør, sier Borander.

Går vi helt nord i landet, til Troms og Finnmark, vil det bli snøbyger og nordavind.

- I hvert fall fredag og lørdag. Søndagen blir litt roligere. Med mindre vind og stort sett oppholdsvær, sier meteorologen, før hun oppsummerer helga:

- Denne første helga ser relativt rolig ut, så den må nytes i både nord og sør. Mandag kommer det nemlig inn lavtrykk på rekke og rad fra vest, som igjen kan gi mye nedbør og mildvær. Særlig på Vestlandet og i Trøndelag.

KULDESJOKK: Været i Bodø har fått mye oppmerksomhet i forkant av Bodø/Glimts møte med Roma i UEFA Conference League. Vis mer

Flere farevarsler

Det er altså særlig kystområdene fra sør til nord som får mye vær til uka, melder Meteorologisk institutt.

- Da vil vi gjerne at folk følger litt med, da det kan bli litt ekstra vær. Både en del vind og nedbør. Vi følger med og det er godt mulig det blir nødvendig med flere farevarsler, sier Borander.

- Men om det blir mildt og regn til uka … Er det sånn at vinteren forsvinner?

- Ja, i hvert fall for Midt-Norge. Her blir det i hvert fall plussgrader fra mandag, og om det kommer mye regn, ser det litt dårlig ut for snøen som har kommet, sier hun.

Også Sør-Norge og Østlandet vil oppleve varmere dager neste uke.

- Det blir stort sett tørt, men mildere. Fra mandag blir det nok plussgrader, så da må nok folk bruke litt annen skismøring, men uten at snøen forsvinner helt her. Men det gjelder å bruke helga, gjentar Borander.

Mildt i Tromsø

Mildværet kan strekke seg langt nordover.

- Som prognosene ser ut nå, kan det bli plussgrader i Tromsø fra onsdag. Det kommer litt an på hvor langt nord den varmlufta beveger seg ut i neste uke. Det kan svinge fram og tilbake, sier Borander.

Gjennomsnitt-normalen i Tromsø på denne årstida er på minus to grader.

- Men det er ikke unormalt at temperaturen svinger og går litt over 0 heller, sier meteorologen.

Hun oppfordrer alle som skal til fjells om å følge med på skredvarslene som legges ut på varsom.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer