17. mai-været:

Meteorologen: - Dra hit

Kristiansand blir værvinner på årets nasjonaldal, ifølge meteorologen. Resten av landet får dystre prognoser.

VÆRVINNER: De fleste nordmenn må nok belage seg på å bytte ut capen med en regnponcho på nasjonaldagen. Kristiansand slipper noe billigere unna. Slik så barnetoget ut i Kristiansand i 2022. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
VÆRVINNER: De fleste nordmenn må nok belage seg på å bytte ut capen med en regnponcho på nasjonaldagen. Kristiansand slipper noe billigere unna. Slik så barnetoget ut i Kristiansand i 2022. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- I år er det dessverre svært få værvinnere på 17. mai, sier Eirin Walstad Ristesund, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Nasjonaldagen er rett rundt svingen, men værgudene har dessverre ikke tatt det i betraktning i år, skal man tro meteorologen. Hun forteller at de fleste bør forberedere seg på en våt og vindfull 17. mai.

- Jeg har sett på været for den kommende uka, og 17. mai skiller seg ut, med verst vær jevnt over hele landet. Det blir regn, ferdig snakka, sier hun.

Vil «bøtte ned»

I Troms og Finnmark vil det være noen timer med opphold i morgentimene, men så fort barnetogene begynner å gå, vil det «bøtte ned».

- Det er gjennomgående regn, men det vil være lite vind. Man kan ha paraply uten at den blåser vekk, sier Ristesund.

- Hvis man er sta og vil gå i bunad, bør man ta med en ekstra strømpebukse.

Også i Nordland må man belage seg på regn hele dagen. Her vil vinden i tillegg komme på banen, og Ristesund sier man bør tilrettelegge ettersom.

- Det blir frisk bris, men det er viktig å huske på at «frisk bris» betyr at trærne vaier i vinden. Jeg har selv prøvd å få ned et flagg i frisk bris, og det gikk ikke, sier hun.

Lofoten vil få litt mindre regn, men må isteden feire i selskap av en liten kuling.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Regnbyger og stiv kuling

Meteorologen legger imidlertid ikke skjul på hvem som har trukket det korteste strået for årets 17. mai-vær. I Trøndelag kommer regnbygene i kombinasjon med stiv kuling.

- Vinden vil merkes i hele fylket sammen med ganske tette og kraftige regnbyger. Jeg ville vurdert å bruke poncho, istedenfor paraply, sier Ristesund.

17. vil uansett komme i Trøndelag, og Ristesund anbefaler å være forberedt.

- Jeg ville vurdert hvilke timer jeg skal bruke ute, og eventuelt bruke en allværsjakke.

I Møre og Romsdal anbefaler meteorologen også regntøy istedenfor paraply i togene.

- Snøgrensa er på 200 meter, og temperaturen ligger på under ti grader, sier Ristesund.

- Dra til Kristiansand

Meteorologen er bekymret for russen på Vestlandet, sier hun. Også her vil snøgrensa være på 200 meter, og natt til 17. kan det være det kommer litt snø imellom regnbygene, forteller hun.

Østlandet vil være tørt store deler av nasjonaldagen, med unntak av noen få regnbyger. Det vil på den andre siden komme mye vind.

- Det er nok vind til at det kan skape litt utfordringer. Ta hensyn med flagg, faner, mat og alt mulig. Jeg ville ikke ha dekket på med duk ute, sier Ristesund.

Dersom du har til tradisjon å feire i båt, burde du dobbeltsjekke kystvarslet, råder hun.

Hvis hun hadde måttet peke ut årets værvinner, kommer Kristiansand på toppen.

- Det blir fint i Kristiansand, dra dit. Der vil det være opphold og temperaturer opp mot 15 grader, sier Ristesund.

Resten av Agder vil merke godt til den stive kulinga.

- Stikkordet for 17. mai er at det blir vått for de fleste, sier Ristesund.

Håp for alle

Men lengter du etter godt vær, fortvil ikke! Fra Himmelspretten 18. mai og utover uka viser prognosene noen gode nyheter, for de aller fleste.

- Det blir stort sett opphold i hele landet fra formiddagen. Regnet tørker og temperaturen vil ligge på 20 grader, om ikke litt høyere i sør.

Trøndelag og Nord-Norge trekker igjen det korteste strået for resten av uka. Ifølge meteorologen blir det «lavtrykk, på lavtrykk, på lavtrykk». Men, det er håp for neste uke.

- Det er håp, også for trøndere og nordlendinger. Prognosen er litt mer optimistisk for hele landet, sier Ristesund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer