MÅ VURDERES: Kristen Gislefoss mener det bør vurderes endrede kriterier for hvordan man definierer regnvær. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MÅ VURDERES: Kristen Gislefoss mener det bør vurderes endrede kriterier for hvordan man definierer regnvær. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Meteorologen etter ekstremregnet på Østlandet: - Vi varsler ikke godt nok

Kristen Gislefoss mener man bør vurdere å endre kriteriene for ekstremvær etter styrtregnet som rammet Østlandet sist lørdag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uværet som herjet Østlandet sist lørdag, ødela verdier for minst 150 millioner kroner - og kom som julekvelden på kjerringa for de fleste.

Nå går Kristen Gislefoss, landets kanskje mest kjente og er meteorolog, langt i å ta selvkritikk på for dårlig værvarsel.

Han var selv med å skrive varslet før han kjørte hjem fra jobb og havnet rett i flomkaoset med bilen.

- Da jeg så intensiteten skjønte jeg at dette går aldri godt. Dette er vi ikke utstyrt for. Jeg navigerte meg gjennom vannet og unngikk at bilen stoppet, sier tv-meteorologen til Yr.no.

Nå mener han at Meteorologisk Institutt må vurdere å omdefinere hva som kalles ekstremvær.

- Hadde fylkesmennene fått ekstremvarsel kunne de oppfordret folk til å få ting opp i høyden og til å tømme kjellere i parkeringshusene. Noen må fortelle folk hva de bør gjøre, men det er et apparat som ikke er til stede i dag, sier Gislefoss til yr.no, som først omtalte saken.

Krav

Ekstremværet i helga var nemlig ikke ekstremt nok til at beredskapsansvarlige ble varslet, slik rutinene vanligvis krever.

Til det var det både for lokalt og for kortvarig - selv om ødeleggelsene ble enorme.

- Selve varselet var godt nok, men det spørs om man burde hatt en ekstremværkategori som går på korttidsintensitet. Her har Meteorologisk institutt en jobb å gjøre. Hadde det eksistert noe sånt ville det blitt sendt ekstremvarsel på det nedbør, men det eksisterer ikke noe sånt i dag, forklarer han til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store krav

Det er nemlig store krav til hvor stort område som rammes før meteorologene sender ekstremværvarsel.

- Regnet i helga var ikke ekstremt nok i forhold til kriteriene som definerer ekstremvær. Det skal dekke store områder, mens dette bare dekket deler av Oslo, Bærum og Asker, forklarer Gislefoss.

Med dagens ordning er for eksempel ikke engang Trøndelag stort nok alene til å sende ut et slikt varsel, ei heller Oslo og Akershus.

Bør diskuteres

Grunnen til at definisjonen er naturligvis at ekstremværvarsel ikke skal sendes ut i hytt og pine, slik at folk skremmes opp unødvendig.

Likevel mener metereologen at Meteorologisk Insititutt bør diskutere en ny klassifiseringsmåte med berørte parter.

Det kraftige uværet lørdag førte til at det rant vann inn i kjellere over hele Oslo, Akershus og Buskerud.

Biler ble stående fast, både under vann og i køer, veier ble sperret og tog- og t-bane sto. Noen steder måtte folk til og med ta til årene.