Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Værkaoset på Sørlandet:

Meteorologen om rekordnedbøren: - Sjeldent store mengder vann

På bare to timer bøttet det ned med uvanlige mengder vann i Kristiansand.

STYRTREGN: Styrtregn på sør- og østlandet fører til store problemer. På Grim i Kristiansand har både gående og kjørende problemer, og noen har til og med tatt årene fatt for å komme seg fram. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørlandet og Kristiansand måtte slite med oversvømmelser og fullt kaos etter at himmelen åpnet seg i for fullt fredag ettermiddag.

Flere veier ble stengt som følge av uværet og politiet oppfordret folk om å holde seg hjemme.

- Den mest intense nedbøren kom i Kristiansand sentrum i går. I løpet av to timer kom det 82 mm nedbør. Det er sjelden man har sett at nedbøren har vært så intens. Det er veldig mye vann, sier Terje Alsvik Walløe statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Dovland i Aust-Agder fikk mest nedbør i løpet av døgnet. I løpet av de siste 24 timene er det kommet 130 mm nedbør.

Noen stengte veier

I dag tidlig er det i hovedsak Vest-Agder som har stengte veier på grunn av vannmengdene.

I Kristiansand er Vågsbygdporten tunnel på fylkesvei 456 i Kristiansand fortsatt stengt. Noen fylkesveier er også fortsatt stengt. Det gjelder fylkesvei 54 ved Klomra, fylkesvei 328 mellom Tønnesland og Valebrokk og fylkesvei 60 Røynelandsveien i Vennesla kommune.

Bedre vær

Ifølge meteorologen slipper folk det samme værkaoset resten av helga.

- Det har allerede blitt bedre vær på Sørlandet og i Telemark. På Sørlandet er det sol nå. Regnværet har flyttet seg til Østlandet, men er ikke så kraftig lenger. Det har kommet mye regn i Oslo i dag tidlig, men dette er i ferd med å avta og komme ikke til å skape problemer. Det blir stadig svakere og det verste er over, sier Walløe.

ENORME MENGDER VANN: En kvinner går med vann til livet langs Riksvei 9 ved Grim i Kristiansand. All trafikk stoppet opp i går. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ENORME MENGDER VANN: En kvinner går med vann til livet langs Riksvei 9 ved Grim i Kristiansand. All trafikk stoppet opp i går. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

I Oslo og nordover på Østlandet må folk likevel belage seg på at det kommer til å komme mer regn i løpet av helga. Her kommer også makstemperaturen til å være på rundt 15 grader.

- Det kommer til å bli skiftende vær på Sørlandet og østlandet. Det kommer flere runder med regn. Det vil ikke være kraftig, bare kjipt, sier Walløe.

Folk i nord kan imidlertid glede seg over helgeværet.

- Her blir det bare fint helgevær med temperaturer opp mot 20 grader i sør i Nordland og i Trøndelag, sier Walløe.

STYRTREGN: Både gående og kjørende fikk problemer i går. Foto: NTB Scanpix
STYRTREGN: Både gående og kjørende fikk problemer i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!