Været sommeren 2022

Meteorologen: Slik blir sommerferie-været

Noen solgløtt kan vi trolig vente oss, men fellesferien ser foreløpig ut til å by på flere gråværsdager enn normalt her til lands.

SOMMER: Med litt flaks, byr ferien på en og annen fin solnedgang. Foreløpig ser det ut til å bli en god del gråværsdager. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SOMMER: Med litt flaks, byr ferien på en og annen fin solnedgang. Foreløpig ser det ut til å bli en god del gråværsdager. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Meteorolog Per Egil Haga ser ikke noe stabilt vær i Meteorologisk institutts prognoser for årets sommer.

«Vekslende» er et ord som går igjen når han beskriver hva vi kan vente oss i Norge de kommende seks ukene. Det er ingen klare tegn til oppbygging av stabile høytrykk over Skandinavia.

- Det blir nok en del gråværsdager med regn og moderate temperaturer over hele landet - kanskje til og med flere enn normalt, sier Haga.

Noen dager vil det nok bli, med blå himmel og høye temperaturer, men hvis det skjer, ser det ut til å bli kortvarig.

Her blir det sol og varme

Selv om langtidsprognosene er usikre, står det ganske klart for meteorologen at vi ikke får noen gjentakelse av sommeren 2018.

- Vil man ha en slik sommer bør man trekke andre steder, sier Haga.

Hans reisetips til solhungrige nordmenn - uavhengig av flykaoset som rammer store deler av Europa - går til Sør- og Mellom-Europa.

Særlig trekker han fram Middelhavslandene.

- Her ser det ut til å bli mindre nedbør og høyere temperaturer enn normalt også denne sommeren - et mer feriepreget vær enn her til lands.

Slik blir den kommende uka

«Vekslende» er også ordet meteorologen bruker til å beskrive været den kommende uka. De første dagene vil preges av lavtrykksaktivitet fra vest - inn mot vestlige og nordlige deler av landet.

- Det fører til at det blir en del gråværsdager med kjølig vær, regn og regnbyger, sier Haga.

Der ser også ut til å bli en del vind i disse områdene. Særlig inn mot kysten av Nordvestlandet og Trøndelag kommer et «kraftig» lavtrykk, som kan by på sterk kuling - kanskje også liten storm.

Østlandet kommer best ut de neste dagene.

Lavtrykket ser ikke ut til å bevege seg over fjellene, og det ligger an til sol og sommerlige temperaturer rundt 20 grader.

- Vi er nok værvinnere denne uka, sier Haga.

Han presiserer at det inn mot helga ikke ser like «trygt» ut på Østlandet.

- Da kan vi få ustabile luftmasser inn fra sør, som kan føre med seg regn også her, sier meteorologen, fra sitt kontor i Oslo.

- Samtidig ser det ut til å da bli bedre vær i vest og nord.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer