Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologen: Vanskelige kjøreforhold på fjellet og sommertemperaturer i lavlandet

Slik blir helgeværet.  

Sterk vind: Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt eller har kolonnekjøring lørdag, blant annet fylkesvei 7 over Hardangervidda. Meteorologisk institutt advarer mot vanskelige kjøreforhold i både Sør-Norge og Nord-Norge på grunn av sterk vind. Foto: NTB scanpix
Sterk vind: Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt eller har kolonnekjøring lørdag, blant annet fylkesvei 7 over Hardangervidda. Meteorologisk institutt advarer mot vanskelige kjøreforhold i både Sør-Norge og Nord-Norge på grunn av sterk vind. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt advarer mot vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge og Nord-Norge lørdag og søndag.

Stengte fjelloverganger

Det er meldt sterk vind, opptil liten storm, i deler av Sør-Norge lørdag. Flere fjelloverganger er stengt eller har kolonnekjøring.

Ifølge Vegvesenet er fylkesvei 7 over Hardangervidda stengt på grunn av uvær. Det samme gjelder fylkesvei 53 Tyin-Årdal. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring, skriver NTB.

- Det er sterk vind og snøfokk på fjellet. Vi har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge, men vinden minker lørdag ettermiddag. Søndag morgen tar vinden seg opp igjen, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl hos Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Varmt

Vinden i fjellet fører til høye temperaturer i lavlandet i Sør-Norge, ifølge meteorologen.

- Det blir mildt, sol og vårlig i lavlandet, med godt over 15 grader enkelte steder Østafjells. Søndag blir den varmeste dagen, forteller Løvdahl.

På Twitter skriver Meteorologene at det kan bli opp mot 19 grader i Sør-Norge søndag.

I Trøndelag blir det også mildt i helga. Ifølge meteorolog Håvard Thorset hos Meteorologisk institutt, vil det blåse mye og komme en del regnbyger.

- Været blir ikke særlig trivelig, sier meteorologen.

Liten storm

I Nord-Norge blir det skikkelig ruskevær lørdag og søndag, forteller Thorset.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold og betydelig skredfare i deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Varselet gjelder fra lørdag ettermiddag.

- Et hissig lavtrykk er på vei. Fra Bodø og nordover kan det bli perioder med liten storm utsatte steder, langs kysten og på fjellet. Fjellovergangene er mest utsatt, og det blir vanskelige kjøreforhold, sier Thorset.

Det er ventet vindkast på over 30 meter per sekund lokalt i deler av Nordland, Troms og Vest-finnmark fra sent lørdag ettermiddag.

I tillegg er det ventet en god del nedbør.

- Lørdag blir det mildt og regn, mens det søndag blir kaldere og nedbør i form av snø og sludd, sier meteorologen.

Skredfare

Det er også varslet betydelig snøskredfare i store deler av Troms og Nordland lørdag, som følge av fokksnø og fare for våte flakskred.

Søndag har Varsom.no oppjustert skredfaren for Ofoten, Salten og Svartisen til faregrad 4, stor, som er den nest høyeste faregraden.

Også Svalbard får mye vind i helga.

- Lavtrykket treffer også Svalbard, så det vil blåse en god del og komme noe nedbør i form av snø, sier Thorset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media