Farevarsel:

Meteorologene: - Går i surr

Meteorologene har sendt ut hele 55 farevarsler for storm, kraftige vindkast og kuling.

FARE: Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for halve landet. Foto: Meteorologisk institutt
FARE: Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for halve landet. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag gikk det «helt i surr» for meteorologene. De hadde sendt ut så mange gule farevarsler at det var vanskelig for dem å selv følge med.

Farevarslene er moderate og går i hovedsak ut på kraftig vind langs kystlinjene i store deler av landet, fra Berlevåg i nord til Kristiansand i sør.

- Vi har sendt ut farevarsel for årets første høststorm. Det kommer en kraftig søravind i Norskehavet som følge av et lavtrykk, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, til Dagbladet.

De melder at lavtrykket mellom Grønland og Nord-Norge gir kuling og storm i vestlige deler av landet.

Onsdag morgen har stormen også nådd Lofoten, opplyser Granerød.

Farevarselet for vindkast på gult nivå er nå også oppdatert til å gjelde for hele Hordaland, i tillegg til Rogaland og Agder. Det melder Meteorologisk institutt på Twitter onsdag formiddag, og advarer folk om å forberede seg på mye vind.

Vindkast på 35 sekundmeter

Granerød varsler at det kan bli en kraftig vind, og han påpeker at man i hele Troms og Finnmark kan forvente vindkast fra 25 til 33 meter per sekund.

- Det er til og med mulighet for at det kan komme vindkast opp til 35 meter per sekund, men det er ikke sikker at det kommer til å bli fullt så kraftig vind, sier meteorologen.

Det er imidlertid ikke bare i nord at de komme til å merke på den kraftige vinden.

- Baksiden av søravinden vil også føre til at det kommer enda et nytt lavtrykk i sør. Der kan man forvente vindkast opp til 20 meter per sekund, mens ute ved kysten kan man forvente at det kan komme opp til 30 meter per sekund, sier Granerød.

Selv om det skal blåse kraftig flere steder i landet, kan meteorologen melde om en gledelig nyhet.

- Det kan bli helt opp til 20 grader på Østlandet på grunn av den varme luften som kommer inn med vinden. Derfor kan vi muligvis se enda en sommerdag østafjells, og det er forventet å bli de høyeste temperaturene i Telemark og i Vestfold.

Advarer

Langs kysten kan det komme sterke vindkast, og meteorologen advarer derfor mot å dra ut på havet i løpet av onsdagen og torsdagen.

- Man bør være forsiktig hvis man skal ut i båt i dag og i morgen. Folk som er vant med å være på sjøen vet hva de skal gjøre. Det er absolutt ikke anbefalt å dra ut i båt i dag dersom man ikke er vant til å være på sjøen, sier meteorologen.

I Oslofjorden er det også forventet en stiv kuling, så Granerød påpeker at man må være forsiktig hvis man har tenkt seg ut på havet.

Videre påpeker han at de også anbefaler å binde fast alle løse gjenstander i de områdene der det er meldt om mye vind. Dertil påpeker han at man må være oppmerksom på trær som kan knekke.

- I og med at dette er den første høststormen kan det også være fare for at trær kan knekke. Derfor er det viktig å sikre utsatte områder, og ikke oppholde seg i de områdene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer