Været

Meteorologene advarer: - Ventes full storm

Lørdag kveld og natt til søndag vil et kraftig uvær treffe deler av Trøndelag. - Bekymringsfullt hvis det slår inn rundt trondheimsregionen, sier meteorolog.

FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har lørdag oppjustert farevarselet for polart lavtrykk i Trøndelag til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Foto: Meteorologisk institutt
FAREVARSEL: Meteorologisk institutt har lørdag oppjustert farevarselet for polart lavtrykk i Trøndelag til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har lørdag oppjustert farevarselet for polart lavtrykk i Trøndelag til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået.

Snø, snøfokk og redusert sikt vil gi lokalt vanskelige kjøreforhold når et «svært kraftig polart lavtrykk» vil treffe land i Trøndelag lørdag kveld og natt til søndag, opplyser de.

- Det ventes nordlig full storm og kan hende sterk storm, skriver meteorologene på Twitter.

- Akkurat nå er det et føre som gjør det best å være i ro hjemme. Må du ut og kjøre, så ta det rolig. Det er ikke meldt om alvorlige ulykker foreløpig, men noen utforkjøringer og små uhell har det vært, sier Erling Drangsholt, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Trondheim til NRK.

Farevarselet gjelder blant annet Frøyabanken, Haltenbanken, Sklinnabanken, Trænabanken, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

- Bekymringsfullt

Vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved værvarslinga for Nord-Norge sier til Dagbladet at det blir en kombinasjon av sterk vind og tette snøbyger.

- Det er en sterk storm, og det er sannsynelig at det blir mye vind. Det er ikke gunstig å være ute i sånt forhold, sier han til Dagbladet.

Farevarselet strekker seg fra Brønnøysund til Vestland.

- Det er bekymringsfullt hvis det slår inn rundt trondheimsregionen, siden det er et tettbebygd område. Det blir generelt mer konsekvenser jo flere folk som blir berørt, sier Noer og legger til:

- Det positive er at det vil treffe Trøndelag i kveld og i natt, så det er ikke så mye folk ute.

Varsler forsinkelser

Meteorologen advarer også om at deler av kollektivtrafikken i regionen kan bli rammet av uværet.

- Hvis man skal bruke kollektiv transport må man være forberedt på forsinkelser. Det kan ha en effekt på Hurtigrutenettet, for bussnettet og generelt for lokaltransport, sier han.

Hytteturister som skal vende hjem fra vinterferie på fjellet søndag morgen kan også vente seg vanskelige kjøreforhold. Stormen vil imidlertid avta søndag morgen.

- Hvis man skal reise i morgen, ville jeg nok venta til den verste stormen gir seg i morgen tidlig, sier han.

På yr.no heter det at det kan være generelt vanskelige kjøreforhold. Strømforsyningen kan bli påvirket, og mange reiser vil kunne få lenger reisetid.

Kø i Sør-Norge

Uvær sørger også for at flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt lørdag.

Klokka 3 natt til lørdag ble det innført kolonnekjøring over riksvei 7 Hardangervidda. Klokken 13.51 melder Vegtrafikksentralen at fjellovergangen er midlertidig stengt på grunn av uvær.

Også fylkesvei 51 over Valdresflye og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt på grunn av uvær. Vegtrafikksentralen opplyser at fylkesvei 53 er midlertidig stengt, mens fylkesvei 51 ikke vil bli åpnet lørdag.

På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring for alle. Det er det også på fylkesvei 50 Hol-Aurland.

Trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Vest, Nina Heggernes, advarer om at været kan føre til lange køer for folk som skal hjem fra vinterferie søndag.

- Folk må både forberede seg på kø og at fjelloverganger kan stenge på kort varsel. Vi oppfordrer folk til å følge med på yr.no og på de oppdaterte vei- og trafikkmeldingene på 175.no, som oppdateres jevnlig, sier hun til Dagbladet.

Været vil være bedre søndag, ifølge Meteorologisk institutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer