Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologene advarer: Ekstremvær på vei til Norge. Treffer oss 1. juledag

Julaften blir ruskete i vest og i sør, mens det blir stille i nord. Men så er et mulig ekstremvær på vei til Norge.

HARDE TAK: Da ekstremværet Ole nådde Bodø, blåste det friskt. Det kan bli tøffe tak mange steder i landet 1. og 2. juledag. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
HARDE TAK: Da ekstremværet Ole nådde Bodø, blåste det friskt. Det kan bli tøffe tak mange steder i landet 1. og 2. juledag. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir en jul med mye ruskevær på tvers av landet, ifølge statsmeteorologene. Samtidig som nedbør og vind herjet med Sør- og Østlandet fredag kveld, er det mulighet for ekstremvær allerede 1. juledag.

Men vi begynner med vinden og nedbøren som slo inn omtrent mens «Grevinnen og Hovmesteren» feiret det nye året på TV i kveld: Her er det verste unnagjort, i alle fall for Sør- og Østlandet.

- Det har gått skikkelig for seg i Oslo-området, Østfold og Vestfold i kveld, med vind opp mot 24 meter i sekundet. Dette været har vi nok sett toppen av, og frontene er på vei forbi oss og over til Sverige nå, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Dagbladet.

Bråk i vest

Thyness sier hun derfor har godt håp om klarvær og «en brukbar dag østafjells» på julaften.

På Vestlandet blir det derimot ikke enkelt for noen å dale ned i skjul i julehelga: Det er nemlig ventet mer vind og mer nedbør på julaften, før nok et lavtrykk slår inn på 1. juledag.

HEFTIGE BØLGER: Mannskapet på Redningsselskapets skøyte UNI Helgeland gjorde disse opptakene på sjøen utenfor Brønnøysund under ekstremværet «Ole» tidligere i år. Her ved Trollholmsundet og Tilremsfjorden. Video: Redningsselskapet/ NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Været som er på vei fra Storbritannia heter Barbara og slår inn over Vestlandet i løpet av julaften på dagen. Det krangler seg nok ned til Sørlandet også, så langt øst som Grimstad, kanskje. Det kan bety ganske kraftige byger med regn, hagel og tordenvær i sør og i vest på julaften, sier hun.

Rolig i nord

Også i Midt-Norge må man forvente å fordøye juleribba mens vinden uler, mens de nordligste fylkene kan spise juletorsk i fred og ro.

- Det vil gå byger langs kysten i Trøndelag, mens det kan glimte til med sol i innlandet i Midt-Norge. Lenger nord i Norge er det mer fralandsvær, og det meste av det dårlige været slår inn sør for Saltfjellet. Nedbøren vil holde seg sør for Vestfjorden, sier Thyness og oppsummerer:

- Så det blir fralandsvær og tørt i nord på julaften.

Mulig ekstremvær på vei

Hvert år sender Norge et juletre til London. I år sender britene en litt forsinket julegave i retur, i form av mulig ekstremvær allerede 1. juledag.

- Allerede søndag ser vi et Fase A-uvær på vei inn til Norge, og vi overvåker det nøye nå. Dette er noe vi er bekymret for kan utvikle seg til ekstremvær. Britene har i alle fall gitt været navnet Connor. Foreløpig har vi ikke gitt noe navn, men her vil Vestlandet få kjørt seg! Det blir varierende grad av kuling, høy vannstand, mye bølger og mye vind. Det verste været blir mandag, litt utpå dagen.

Heller ikke Østlandet blir skånet for uværet fra England, kan Thyness fortelle, selv om ekstremværet vil ramme Vestlandet hardest. Det er også sendt ut OBS-varsel for stormen som kommer dagene etter jul. Varselet gjelder store deler av landet: Vestlandet sør for Stad, Møre og Romsdal, Sørlandet og Østlandet. Det er ventet kraftige vindkast fra 20 til 40 meter per sekund, og høye vannstander langs store deler av kysten.

- Østlandet får det litt roligere på julaften, en liten pause, før det skyer over med ny vindøkning på søndag, avslutter statsmeteorologen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!