Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormflo i vente

Meteorologene advarer mot høy vannstand i hele Sør-Norge:
- Bryggen i Bergen kan bli oversvømt

Vil stige langt over normalt de neste dagene. 

VANN PÅ BRYGGEN: Storm og stormflo på Bryggen i Bergen i januar 2005. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
VANN PÅ BRYGGEN: Storm og stormflo på Bryggen i Bergen i januar 2005. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har nå sendt ut et fase A-varsel for Vestlandet sør for Stad, fordi det torsdag er ventet at vannstanden kan komme 60 til 75 centimeter over verdiene som er gitt i tidevannstabellen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen Martin Granerød til Dagbladet.

Det kan bety at bryggen i Bergen blir oversvømt.

Et A-varsel betyr at et ekstremvarsel med et navngitt uvær kan bli det neste som skjer.

- Ligner på «Inga»

- Her i Bergen har vi en regel om at når vannstanden går over 200 centimeter over sjøkartnull, så kryper vannet opp på bryggen. Torsdag tror vi vannet kan stige med opptil 225 centimeter over sjøkartnull, sier meteorologen, og ber folk som har løse gjenstander liggende nær sjø og vann passe på.

Sjøkartnull er referansenivået for dybder i sjøkart og tidevannstabeller.

Ifølge Granerød, ligner det vestlendingene har i vente på ekstremværet «Inga», som flommet over bryggen i 2005. Et litt rart sammentreff, fordi det skjedde på akkurat samme dato som den nye stormfloen er ventet, nemlig 12. januar.

Årsakene til den ventede oppsiktsvekkende høye vannstanden er flere. Blant annet bidrar fullmåne, kraftig vind og lavtrykksaktivitet til at vannet blir presset opp mot land.

Det vil bli høy vannstand på hele Vestlandet, store deler av Sør-Norge vil få høy vannstand. Men verst blir det altså i vest

Venter storm i Rogaland

- Vi venter vestlig vind inn mot kysten av Vestlandet. Særlig i Rogaland vil vinden bli veldig kraftig, og opphopningen av vann vil derfor bli veldig stor, kan Granerød fortelle.

Også onsdag formiddag er det ventet vestlig full storm utsatte steder på kysten av Rogaland, med vindkast på 25-30 meter per sekund innover land. Onsdag ettermiddag vil vinden minke til sterk kuling. I Rogaland er det torsdag er det ventet høy vannstand ved flo om formiddagen, som kan komme 60-75 cm over verdiene gitt i tidevannstabellen.

Returverdi for slike høyder på stormflo er mellom ti og tjue år, kan Granerød opplyse Dagbladet om. Det betyr ikke at stormfloen opptrer i sykluser på ti og tjue år, men det er noe høyden på vannstanden bestemmer.

Kaldt til helga

- Ellers er tendensen at det er lavtrykksaktivitet i Atlanterhavet og Norskehavet de neste dagene. Det blir perioder med nedbør i store deler av Sør-Norge. Minst i Trøndelag og Møre og Romsdal, sier meteorolog Granerød.

De neste dagene fortsatt være mildt. Men inn mot helgen vil vi få et værskifte, og da vil det bli ganske kaldt, temperaturer ned mot minus fem, minus ti.

Nord i landet vil det også bli vind de neste dagene. I Nordland vil det bli sørøstlig bris, litt slutt og regn, og snø i høyere strøk på onsdag. På torsdag blir det sludd- og snøbyger i sør, og regn på kysten. I Troms og Finnmark vil det bli litt sludd først på onsdag, så oppholdsvær. På torsdag blir det spedt snø i indre strøk og på Vidda, ellers oppholdsvær.

SKJULT AV SKUMMET: Høy vannstand førte til massive mengder skum. Politiet får ikke med seg bilen som er på vei mot dem, godt skjult av skummassene på Sunshine Coast i Queensland. Video: Michael Bell Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling