FUKTIG: Meteorologene frykter verre tilstander enn dette søndag. Arkivfoto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
FUKTIG: Meteorologene frykter verre tilstander enn dette søndag. Arkivfoto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

Meteorologene garanterer storm. Og frykter ekstremvær

Uværet rammer oss fra søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsmeteorolog Jon Smits garanterer storm, men varsler for enda røffere vindforhold langs store deler av sørlandskysten fra søndag formiddag eller mitt på dagen.

Det kan bli brutalt, men trøsten er at det verste vil være over i løpet av et halvt døgns tid.

Helgevaktene ved Meteorologisk institutt har børstet støv av manualen for varsling av ekstremvær og funnet nøkkelen til skuffen der den lukkede konvolutten navnet på det nye ekstremværet ligger. Sist var det «Frida» som herjet i august.

Navnene følger alfabetet, og dermed blir det noe på G neste gang. Og det blir mannsnavn.

Hemmelig navn - Jeg vet ikke hva G-navnet er. Det er hemmelig for de aller fleste her, sier statsmeteorologenes tillitsvalgte til Dagbladet.

Selv er han hjemme på Lørenskog i helgen. Så langt øst og inn fra kysten blir det verken storm eller snø, men regnfullt.

- Men alle fra Kristiansand og vestover som har løse gjenstander utendørs eller dårlige fortøyde båter bør stramme tauene og få sakene i hus innen søndag formiddag, råder Smits.

Vil sette spor
Et kraftig lavtrykk passerer over det sørlige England natt til søndag og vil etterlate seg spor i det nordlige Frankrike, BeNeLux-landene og sørlige deler av Danmark før det skyter fart over Skagerak på formiddagen søndag.

- De meteorologiske modellene er ikke helt tydelige på vindenes nøyaktige retninger inn over Sørlandet. Men det meste tyder på at vindenen - i beste fall liten storm - vil slå inn fra Oksøy fyr Kristiansand og vestover rundt Eigerøy opp mot Boknfjorden og Utsira, sier Smits.

Han varsler at de kraftige vindene vil merkes opp til Setesdal og på vestsiden av langfjellene.

Ikke snø under 200 meter
Når vinden avtar søndag kveld, øker regnværet. Da vil de fleste millimetrene komme ned lenger østover, i Aust-Agder og Telemark.

Men julesnøen i lavlandet i sør kommer ikke denne helgen - tross mye nedbør.

- Det blir ikke snø under 200 meter høyde over havet, men det kan bli hvitt der det nærmer seg 400 meter, sier Jon Smits.   

Bildetekst:
SØNDAG KL. 13 NORSK: Minimum liten storm med fare for ekstremvær. Det røde, store feltet viser vindene som treffer kysten av Sørlandet og Rogaland tidlig søndag. Illustrasjon: Meteorologisk institutt.