EKSTREMVÆR: Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt A-varsel, og frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak. Bildet viser en storm som rammet Haugesund i 2015. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
EKSTREMVÆR: Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt A-varsel, og frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak. Bildet viser en storm som rammet Haugesund i 2015. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Meteorologene har sendt ut A-varsel: Frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga

Verst blir været i julehelgen i Sunnhordland og nord i Rogaland, der det kan komme opp mot 150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer fra lille julaften. 

Et høytrykk ved Biscaya og et lavtrykk i Norskehavet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet i opptakten til julehelga, sier meteorologene.

Meteorologisk institutt har derfor sendt ut et såkalt A-varsel. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak, ifølge NRK.

Ifølge meteorologene slipper Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal unna det verste regnet, men det er likevel sendt ut obs-varsel for disse fylkene.

Pålandsvinden i høyden er kraftig. Meteorologene opplyser at værsituasjonen nå er under økt overvåking og ber publikum følge med på værvarslingen.

Kolonnekjøring på fjellet

Uværet på Vestlandet fører også til kolonnekjøring og stengte veier på flere fjelloverganger i Sør-Norge. Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til kanalen at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Statens vegvesen råder folk som skal over fjellet, til å reise fredag eller vente til julaften.

– Været skal bli dårligere, og det kan bli stengt på flere fjelloverganger. Basert på varselet fra meteorologene bør en finne seg et vindu før lille julaften eller rett og slett vente til selve julaften med å kjøre over, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Veitrafikksentralen vest er veien over Hardangervidda nå stengt og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin og riksvei 15 over Strynefjellet er stengt. Det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland.

På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt natt til fredag. Ifølge NRK kan veien bli stengt på kort varsel.

Stor fare for snøskred

Lørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger.

Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.

I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere andre steder i landet lille julaften.

Flom- og jordskredvarsel på nest øverste nivå

NVE har også lagt ut flom- og jordskredvarsel på oransje varslingsnivå for deler av Vestlandet på grunn av mye regn og snøsmelting fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker fra fredag kveld.

Oransje nivå er det nest høyeste nivået og betegnes som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, men som krever beredskapsmessige forberedelser og som kan medføre alvorlige skader.

I Rogaland og Møre og Romsdal er det lagt ut flomvarsel på gult varslingsnivå, som betegnes som en utfordrende situasjon som krever oppfølging og som kan medføre skader lokalt.

I nordlige deler av Vestlandet og i Trøndelag er det lagt ut jordskredvarsel på gult varslingsnivå.