«GARANTERT» HVIT JUL DER SNØEN ALLEREDE ER: ... men resten av oss kan måtte belage oss på en snøfri jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
«GARANTERT» HVIT JUL DER SNØEN ALLEREDE ER: ... men resten av oss kan måtte belage oss på en snøfri jul. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik blir været på julaften

Meteorologene: Her blir det hvit jul

- Juleværet er sykt viktig for folk.

Man behøver kanskje ikke være statsmeteorolog for å kjenne seg igjen i det, men Kristian Gislefoss er klar i sin tale:

- Juleværet er sykt viktig for folk.

Han sier at han selv ikke er så desperat at han drar til fjells i jakten på en hvit jul.

- Men jeg synes det setter en ekstra prikk over i-en. Spesielt lyset blir finere med snøen. I alle fall her i sør, hvor vi ikke er bortskjemt med nordlys. Det gjør også litt med stemninga at vi har en hvit jul, så barn kan gå ut for å leke i snøen første juledag, i stedet for å gå ut i regnværet. Men det blir julaften i år også - uavhengig av været.

- Kjenner du på presset for å levere gode nyheter til alle som drømmer om hvit jul?

LOVER IKKE HVIT JUL: Statsmeteorolog Kristian Gislefoss.
LOVER IKKE HVIT JUL: Statsmeteorolog Kristian Gislefoss. Vis mer

- Nei, det som betyr noe er at det blir så riktig som mulig. Men det er helt klart hyggeligere å kunne melde om godt vær. Det beste hadde vært å kunne dele ut hvit jul til alle som ønsker det, fleiper han.

Akkurat det kan ikke meteorologen love. Men selv om det fortsatt er en liten stund igjen, går han med på å gi en så god prognose som mulig for muligheten for snø på julaften.

Østlandet:

Basert på statistikken fra tidligere er sannsynligheten for en hvit julaften i hovedstaden anslått til 70 prosent. Og det ser ut som statistikken har noe for seg, ifølge meteorologene.

- Vi har god tro på hvit jul i Oslo. Det samme gjelder for store deler av Østlandet. Det blir verre når man nærmer seg kysten. Det er derfor ikke sikkert at byer som Larvik og Fredrikstad vil ha like mye snø som Oslo, for jo nærmere kysten man kommer - jo mindre er sannsynligheten for en hvit jul, sier Gislefoss.

Meteorologene: Her blir det hvit jul

Sørlandet:

Vil du oppleve snø på Sørlandet så må du rømme fra kysten, ifølge statsmeteorolog Gislefoss.

- Kyststrøkene på Sørlandet ligger dårlig an. Det vil være plussgrader, og det kan komme nedbør. Om den nedbøren kommer som regn eller snø er foreløpig vanskelig å si. Dersom det kommer som snø, så vil det være en liten mulighet for en hvit jul, sier han, før han legger til:

- Men man skal kanskje ikke så veldig langt inn i landet på Sørlandet før man finner snø, sier han.

Vestlandet:

Drømmer du om jul med hvite trær, i snødrev og i vintervær, så er det neppe basert på barndomsminner fra Vestlandet. Her spiller nemlig verken statistikken fra tidligere år eller de ferskeste prognosene på lag.

Statistikk fra Meteorologisk institutt, som viser hvor ofte 50 prosent av bakken eller mer er dekket med snø klokka 7.00 på julaften, viser at Bergen bare opplever det tre av ti år. I Stavanger er sannsynligheten anslått til å være 25 prosent, og det blir ikke bedre i år heller.

- Her kommer det til å være lite snø å finne i de store byene på julaften, sier Gislefoss.

Midt-Norge:

Også i Midt-Norge må mange forberede seg på en grønnbrun jul. Det er lite som tyder på snø på bakken i noen av de store byene.

- Det kommer ikke noe særlig påfyll av snø i landsdelen. Så der det ikke er snø i dag, vil det trolig heller ikke være snø på julaften, sier Gislefoss.

Men det betyr ikke at det ikke blir hvit jul i landsdelen. For man skal ifølge meteorologen ikke reise så langt ut fra Trondheim før man finner snø på julaften.

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

Nord-Norge:

Nordlendingene bor i landsdelen med størst statistisk sannsynlighet for snø på julaften. Og for mange av beboerne i landets tre nordligste fylker ser det lovende ut også i år.

- Vi er litt usikre på kystområdene sør ved Nordlandskysten, hvor det ikke ligger noe særlig snø i dag. Men fra Bodø og nordover så har vi god tro på at mange skal få en hvit jul, med unntak av enkelte områder helt ytterst ved kysten.

Svalbard:

De første prognosene for juleværet på Svalbard er de klareste noe sted i landet: Det blir en hvit jul på øya, tror meteorologene.

- Her tror vi på en hvit jul, men det er fortsatt lenge til julaften - så helt sikre kan vi ikke være, sier Gislefoss.

BANAN!: Mason (2) åpner gaven fra far, og finner en banan. Stolt viser han fram hva han har fått. Video: Newsflare Vis mer

Skuffet?

Er tanken på en snøfattig julaften tung å bære, så kan meteorologen trøste med to ting:

  • Det er fortsatt lenge til jul, så helt sikre kan de ikke være.
  • Dersom du er desperat etter snødekte trær og frost på bilruta, så kan du alltids rømme til fjells. Alle prognosene tyder på at snøen som ligger i fjellet vil forbli der til godt etter julaften.

- Vi kommer til å ha mer kontroll om ei uke. Noen steder kan fortsatt få plussgrader, som fører til at snøen smelter, mens andre steder kan få påfyll av snø.