Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologene med elendig nytt

Meteorologisk institutt kommer med triste nyheter til solhungrige nordmenn: En smak av høst er i vente.

KALDT: Sommer og sol lar vente på seg, og det blir skiftende vær og kjølige temperaturer også neste uke. Her fra Oslo i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KALDT: Sommer og sol lar vente på seg, og det blir skiftende vær og kjølige temperaturer også neste uke. Her fra Oslo i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge meteorologene vil et lavtrykkssystem, som enda ikke har bestemt seg for hvor det skal ta veien, sørge for en god del vind og regn i store deler av Sør-Norge mot slutten av helga og i starten av neste uke.

- Fra Egersund til svenskegrensa vil det bli stiv kuling. Altså langs hele Skagerrak-kysten. Om det verste været treffer, er det nok til å lage bølger på mellom fem og sju meter, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Dagbladet.

Dette gjelder særlig søndag kveld og natt til mandag, sier han, og advarer båtfolket.

- De må være forberedt på at det kan bli høye bølger.

Kan bli mye regn

I forbindelse med lavrykket er det også ventet en god del nedbør.

- Det vil bli mest i Rogaland og Agder. Det er ikke sendt ut farevarsel enda, men vi følger situasjonen fra time til time.

Granerød forteller at akkurat hvor lavtrykket treffer fortsatt er vanskelig å fastslå sikkert, men stort sett hele Sør-Norge vil ha skiftende vær denne helgen.

Midt-Norge og Nord-Norge vil ligge i le for lavtrykket, og førstnevnte kan skilte med det beste været denne helga, ifølge Granerød. Men i starten av neste uke vil vekslende vær også prege disse landsdelene.

Farevarsel for vind

I løpet av mandag forsvinner lavtrykket over svenskegrensa, og setter opp et nordvestlig vindfelt over Agder og Telemark.

- Her er det sendt ut farevarsel for kraftige vindkast på mellom 15 og 20 meter per sekund utover mandagen, og parasoller og hagemøbler bør sikres, oppfordrer han.

Selv om det kraftige lavtrykket forsvinner, er det imidlertid ikke duket for sommer og sol riktig enda, og det skiftende været vil fortsette utover neste uke i stort sett hele landet.

- Det blir ikke knallsol fra skyfri himmel, men paraply- og solbrillevær, sier Granerød.

I FULL FART: En mann i den australske byen Perth fikk fanget øyeblikket da hele byen ble slukt av en grå uværssky 25. februar Vis mer

Snø og kaldt i fjellet

Tas ferien i fjellet, kan det også være at du får oppleve snø.

- Dette gjelder hovedsakelig fjellet i Sør-Norge. Særlig på tirsdag blir det kaldt, sier meteorologen.

Natt til lørdag ble det satt en isende rekord på Sognefjellshytta i Lom i Jotunheimen, og gradestokken viste 7,2 kuldegrader - ny stasjonsrekord for minimumstemperatur.

Målingen er også minimumsrekord i juli for Innlandet fylke.

Ifølge meteorologene satte over 20 andre stasjoner ny minimumsrekord for juli denne natta.

Kjølig uke i vente

Mot neste helg er det imidlertid ventet en liten bedring Østafjells, og det kan se ut til at de fleste soltimene vil være å finne der.

- Men det ligger an til en forholdsvis kjølig uke.

Ifølge Granerød er det et lys i enden av tunnelen mot midten eller slutten av juli.

- Av prognosene ser det ut til at det kan bli varmere da. Det er i hvert fall lov å håpe på en bedre avslutning enn begynnelse på denne måneden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!