IKKE KNALLVÆR: Kystområdene sør for Stad får ganske fint vær på onsdag eller torsdag, men ellers i landet vil sola bare komme vekselvis, innimellom skyer og bygevær. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE KNALLVÆR: Kystområdene sør for Stad får ganske fint vær på onsdag eller torsdag, men ellers i landet vil sola bare komme vekselvis, innimellom skyer og bygevær. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Meteorologene med nedslående beskjed om sommerværet

Bygevær og regn er fellesnevneren for denne uka, men innimellom glimter sola til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke noe spesielt bra sommervær.

Det er ordene statsmeteorolog Bente Wahl i Oslo velger for å beskrive denne uka i Norge. Hvis hun må utpeke en værvinner, velger hun Vestlandet.

- Du får kanskje det beste været om du kommer deg til ytre deler av Vestlandet, som får ganske greit vær både onsdag og torsdag. Men det blir ikke så fint, sier Wahl.

Heller ikke i Tromsø er statsmeteorologen særlig optimistisk for grillværet.

- Det er ikke skikkelig sommervær i sikte i nord. I Sør-Norge blir det heller ikke stabilt og lange perioder med sol, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko til Dagbladet.

Vi kan se på uka landsdel for landsdel.

Nord-Norge

- Tirsdag blir det pent vær og stigende temperaturer i stort sett hele Nord-Norge, bortsatt fra kanskje Øst-Finnmark. Mange steder får mest sannsynlig 20 grader, med muligheter for enkelte regnbyger og torden i indre strøk av Troms, Nordland og på Finnmarksvidda, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko .

- Men det fine været kommer ikke til å fortsette, påpeker hun.

Pålandsvind gjør at de lave skyene som ligger over havet, kommer inn over land. Og allerede tirsdag begynner temperaturene å gå ned.

- Onsdag, torsdag og fredag vil temperaturene holde seg på ti til tolv grader. Blir det mye pålandsvind kan vi få perioder med regn og yr og lave tåkeskyer i hele Nord-Norge, sier Wodziczko

- Vi ser ikke noe særlig bedring til helga heller. Kanskje blir det litt bedre temperaturer, men fortsatt skyer og litt byger, legger hun til.

Midt-Norge

- Det kan bli en del greie dager, men strålende sol og skyfri himmel tror jeg ikke noe på, sier statsmeteorolog Wahl i Oslo.

Stikkordene for Trøndelag utover uka er pålandsvind og bygevær.

- Tirsdag blir det lite vind, skyer eller delvis skyet og regnbyger. Og litt lavere temperaturer, sier Wahl.

Allerede mandag begynner temperaturene å gå ned, men det er som nevnt muligheter for korte perioder med sol.

- Torsdag er det stort sett det samme, med pålandsvind, skyet vær, litt regn av og til og nordlig og nordvestlig bris, sier Wodziczko.

Det er ikke så veldig varmt i Møre og Romsdal, og det vil ikke bli det heller, skal vi tro statsmeteorologen i Bergen. Per nå ser Midt-Norges værtype til å holde seg inn i helga.

- Lørdag og søndag ser det ut til å kunne komme veldig kraftige regnbygger, men det er veldig usikkert, sier Wodziczko

Vestlandet

- Det blir ganske godt med byger tirsdag, sier statsmeteorolog Haldis Berge i Bergen.

Likevel er det Vestlandet som blir Norges værvinner før helga. Grunnen er meldingene for kysten på onsdag og torsdag.

- Onsdag blir det en mer nordlig vindretning og mindre byger i kystområdene. Da blir det lettere skydekke, så vi kan få perioder med sol ved kysten. Torsdag blir det stort sett oppholdsvær i ytre strøk, sier Berge.

For indre strøk er meldinga som i resten av landet: Byger. Og selv om det blir lettere vær ved kysten, vil nordavinden gjør at temperaturen ikke stiger.

- Fredagen kan også bli ganske bra på Vestlandet, men det er veldig usikkert hva som skjer til helga, sier Berge.

Sør- og Østlandet

På Øst- og Sørlandet er det lavtrykksaktivitet som dominerer nå fram mot helga. Det betyr byger, bygevær og litt sol innimellom.

- I går så det ut som om det skulle bli en bedring i Sør-Norge til helga, men sannsynligheten for bedring blir mindre og mindre. Vi må nok ta høyde for denne typen vær resten av uka, ikke typisk strandvær, men litt sol, litt byger og de samme temperaturene, sier statsmeteorolog Bente Wahl.