Været:

Meteorologene tok feil

Tidligere i uka var det ventet nedbør som skulle mildne temperaturene i helga. Slik ble det ikke.

LOVTE MILDERE VÆR: Dette er meldingen fra torsdag, da det var ventet at været skulle snu. I stedet endte det opp med kaldere vær enn på over 20 år i Oslo. Skjermdump: Twitter
LOVTE MILDERE VÆR: Dette er meldingen fra torsdag, da det var ventet at været skulle snu. I stedet endte det opp med kaldere vær enn på over 20 år i Oslo. Skjermdump: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Snøen har holdt seg sør for oss, og kaldlufta er tung og har blitt liggende. Det er litt mindre kaldt i Oslo søndag kveld enn det var i går, men det er unormalt kaldt for årstida.

Det sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

VÆR: Snøen daler ned over Østlandet og fører til glatte veier og ulykker mandag 30 oktober. Video: Dagbladet-tipser. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Torsdag meldte meteorologene at det var et lavtrykk og en varmefront på vei inn mot Østlandet, og med det ville det bli mildere i helga. Slik det ble det ikke.

Nedbøren som skulle komme, trakk seg ikke så langt inn som meteorologene ventet. Dermed ble det ikke så mildt. Den kalde lufta ligger som et tungt teppe over landet.

- Man må ha et skikkelig lavtrykk med mye vind for å få det bort.

Kulda fortsetter

I den kommende uka vil den kalde lufta bli liggende, i hvert fall fram til onsdag.

- Det blir stort sett opphold og overskyet. Temperaturen vil holde seg på minussiden, rundt fem til åtte minusgrader. Det er veldig avhengig av skydekket om det blir veldig kaldt eller bare kaldt.

Heller ikke i Agder ble været som ventet.

- Det skulle bli plussgrader på kysten, men det ble ikke så mildt som det var tenkt. Lavtrykket gikk sør for oss og da holder kulda igjen.

NEDBØR: Figuren viser nedbør fra mandag klokka 01.00. Blått viser regn og hvitt viser snø. Foto: Meteorologisk institutt.
NEDBØR: Figuren viser nedbør fra mandag klokka 01.00. Blått viser regn og hvitt viser snø. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer

«Dytte» bort lufta

Men fra onsdag kommer det et ganske omfattende og kraftig lavtrykk. Lavtrykket kommer med mye vind og nedbør, som kan «dytte» bort den kalde tunge lufta. Men det er fortsatt usikkert, opplyser meteorologen.

- Kaldlufta er ikke så lett å flytte på. Kommer det plutselig en mer vestlig vindretning, kan det gå over den kalde lufta, istedenfor å slå den bort, forklarer hun.

- Det kommer nedbør Østafjells, men det vanskelig å si hva som kommer. Det er usikker om det kommer som snø, regn eller regn som fryser.

- Kan bli storm

Både Vestlandet og Nordland vil få mye vind og nedbør etter onsdagen som kommer.

- Vestlandet vil bli ganske vått og det vil blåse kraftig nordvest.

Der opplyser hun at den kraftige vinden kan bli storm.

- Også i Nord-Norge på onsdag er det ventet sterk kuling og det kan hende det blir storm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer