Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologene våknet til tangering av 32 år gammel snørekord

Bilskader på sommerdekk: du risikerer å betale halve skaden selv.

SNØKAOS: Meteorologene melder selv på Twitter at det har kommet fire centimeter nysnø i løpet av natt til mandag. Og slike snømålinger er ikke registrert der siden 28. april 1985. Bildene er fra Dagbladets fotografer, og lesere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ER opplest og vedtatt at april er en lunefull værmåned, men så lunefullt har det ikke vært på 32 år rundt værmeldernes «tempel» Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.

Meteorologene melder selv på Twitter at det har kommet fire centimeter nysnø i løpet av natt til mandag.

Og slike snømålinger er ikke registrert der siden 28. april 1985.

Blindern stasjon rett i nabolaget ligger bare 75 meter over havet, og det er bare noen ganske få kilometer ned til kysten.

Snaue fire mil unna, bare såvidt over 100 meters høyde, våknet vantro innbyggere på Tranby i Lier til 20 centimeter nysnø, forteller Drammens Tidende.

  • Se snøkaoset forskjellige steder i landet i videoen øverst i saken.

Over store deler av Østlandet, og også i Sogn og Fjordane, har det rent inn meldinger om privatbiler og vogntog på kryss og tvers.

Ingen alvorlige personskader er registrert, men det har vært enda mer stillestående køer enn vanlig på tettpakkede hovedveistrekninger.

SNØHØL: I Asker måte brøytebilen på jobb igjen mandag 25. april. I Tranby i nabokommunen Lier våknet beboere til 20 centimeter nysnø. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
SNØHØL: I Asker måte brøytebilen på jobb igjen mandag 25. april. I Tranby i nabokommunen Lier våknet beboere til 20 centimeter nysnø. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET. Vis mer

Gardermoen: to-tre timer forsinket

Oslo Lufthavn Gardermoen har også fått en tung ukestart.

Ved 13-tiden var en rekke avganger forsinket mellom to og tre timer.

- Det er dessverre store forsinkelser, det været vi har i dag er noe av det mest utfordrende vi kan ha: store mengder tung og våt snø som det tar tid å måke, null grader og delvis dårlig sikt. I dag stenger vi rullebanen i korte perioder, så kapasiteten reduseres deretter.

- Vi må regne med masse forsinkelser i hele dag, men det vil variere fra avgang til avgang, sier kommunikasjonssjef Guri Ulverud i Avinor til Dagbladet.

Her kan du sjekke forsinkelsene på Gardermoen.

50 prosent reduksjon

Mange av skadene som er meldt gjelder biler med sommerdekk..

Gjensidige forsikring har fått meldt 200 skader hittil i dag. Det er 25 prosent flere skaderapporter enn en vanlig mandag. Minst 50 av dem gjelder snøkaoset, flest på Østlandet.

BEKKELAGET, OSLO: Vinterpreget mandag i boligområdene i høyden rett ovenfor Oslo sentrum. FOTO: JØRN H. MOEN /DAGBLADET.
BEKKELAGET, OSLO: Vinterpreget mandag i boligområdene i høyden rett ovenfor Oslo sentrum. FOTO: JØRN H. MOEN /DAGBLADET. Vis mer

- Snøværet var godt varslet og bilførere hadde god tid til å forberede eventuell annen transport. Dessuten er det åpenbart at de burde ha skjønt risikoen.

- Derfor vil det trolig svi hardt i lommeboka dersom hendelsen kan knyttes til at bilen hadde sommerdekk, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

Skader på grunn av sommerdekk på vinterføre vil kunne gi en reduksjon i erstatningen med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av graden av uaktsomhet.