Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologene venter nye heterekorder: - Absolutt ikke noe vi ser hvert år

Men så er det stor fare for at temperaturene faller.

REKORDVARMT FOR MAI?: Det tror meteorologene det fort kan bli i løpet av de neste dagene. Grafikk: yr.no / Meteorologisk institutt
REKORDVARMT FOR MAI?: Det tror meteorologene det fort kan bli i løpet av de neste dagene. Grafikk: yr.no / Meteorologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang uavbrutt periode med uvanlig høye temperaturer og skyfri himmel over store deler av Sør-Norge, falt det noen dråper regn mandag ettermiddag. Likevel meldes det fortsatt om aller høyeste farenivå for skogbrann i Sør-Norge.

- Det kom litt nedbør på deler av Øst- og Sørlandet, men det var langt fra nok til å gjøre noe særlig med faren for skogbrann. Farevarselet gjelder fortsatt, og det ser ut som om det vil holde seg slik en god stund framover for Norge sør for Helgeland, sier Marit Berger, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Hun kan fortelle at det ikke finnes noe umiddelbart håp om mye nedbør, og ber derfor folk om å vente med å fyre opp grillen ute i naturen.

Mer godvær i vente

For godværet som har preget store deler av landet den siste tida, kommer til å holde seg.

- Det holder seg relativt stabilt i Sør-Norge til et stykke ut i neste uke. Det er litt mer usikkert fra og med torsdag, og det er ikke sikkert at det stabile høytrykket holder seg, sier Berger.

Nordmenn som ikke bor i landets tre nordligste fylker kan vente seg det beste været onsdag og torsdag. For onsdag ligger an til å bli årets varmeste så langt, med varsler om temperaturer på over 30 grader flere steder i landet.

«Nå har Bergen slått Trondheim i fotball, men slår de Oslo i antall varmegrader? Rekorden i mai er 29,8 grader begge steder, men i morgen tror vi de når nye høyder», tvitret Meteorologene i går.

- Det er en del som lurer på om vi nå har brukt opp finværskvota, men noen slik kvote finnes heldigvis ikke. Men det hadde nesten vært litt for godt til å være sant om dette været skulle holdt seg i hele sommer, sier hun.

Nye rekorder

Rekorden for høyeste maksimumstemperatur i Norge i mai, ble registrert 27. mai i fjor. Sigdal kommune i Buskerud er derfor foreløpig tittelholder med 31,8 grader, men nå kan rekorden stå for fall.

- Dette er absolutt ikke noe vi ser hvert år. Mai er en veldig variabel måned. Vi kan få 30 varmegrader, men vi kan også få snø. I år ser det også ut som om vi setter ny rekord for middeltemperaturen for maimåned i Oslo, sier Berger.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Nord-Norge får også besøk av godværet i løpet av de kommende dagene.

- Men det vil bare holde seg ut helga. Mye tyder på at torsdag blir den beste dagen for hele landet, men fra Helgeland og nordover er været langt mer vekslende, og de må nok forvente perioder med nedbør og lavere temperaturer. Det samme gjelder Trøndelag.

For resten av Sør-Norge må man også være forberedt på noe ettermiddagsnedbør og lavere temperaturer. Men det er ingen grunn til å pakke bort badetøyet og solkremen.

- Etter høye temperaturer onsdag og torsdag, blir det lavere inn mot helga. Men det vil fortsatt være fra 20 til 25 grader i Sør-Norge. Det kan man ikke klage på, mener Berger.

KLESKODE: Debatten om hvordan man kan kle seg i sommervarmen har fått høy temperatur i sosiale medier og på arbeidsplasser. Hvordan er det i Aller-bygget? Video: Frida Andersen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media