Meteorologenes dystre spådom: Regn, sludd og snø hele uka

Mye sol i vente i Sør-Norge, mens bygeskyene står i kø inn mot Nord-Norge.

NEDBØR HELE UKA: Bygeskyene står i kø inn mot Nord-Norge og Midt-Norge. Satellitfoto/grafikk: Meteorologisk Institutt / Suomi NPP
NEDBØR HELE UKA: Bygeskyene står i kø inn mot Nord-Norge og Midt-Norge. Satellitfoto/grafikk: Meteorologisk Institutt / Suomi NPP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølgen som har kunnet glede nordmenn sør for Helgeland de siste ukene har avtatt og er erstattet av mildere sommertemperaturer på rundt 20 grader.

- Det blir litt lavere temperatur enn det har vært, men det vil ligge på 20 grader og vel så det, sa Rune Skoglund, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet i går.

Mens søringene kanskje savner forrige ukes varmerekorder, venter innbyggerne i landets tre nordligste fortsatt på sommeren.

Men ifølge meteorologene må nordlendingene forberede seg på å vente en god stund til:

«I Norskehavet står bygeskyene i kø inn mot Nord-Norge, og til dels Midt-Norge. Det gir regn, sludd og snø hele denne uka fra Finnmark i nord til Trøndelag og Møre og Romsdal i sør», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

- Temperaturene vil være stabilt lave fram mot helga, og snøgrensa i Troms og Finnmark vil i morgen ligge på mellom 100 og 300 meter. Det er ganske lavt, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør til Dagbladet.

Gladmelding?

Den største gladmeldinga Skattør har å by på til nordlendingene er at temperaturene vil øke fram mot helga.

- Temperaturene kan komme opp mot 10 grader i Troms og Finnmark. Flere steder i Nordland kan vente seg opp mot 15 grader i helga. Nå har jo vi i sør hatt over 30 grader … Men temperaturen i Nord-Norge til helga blir i det minste høyere enn den har vært, sier hun.

Til tross for økte temperaturer kan det være greit å beholde yttertøyet på i Nordland, Troms, Finnmark, Trøndelag og Møre og Romsdal.

- Selv om det trolig blir varmere inn mot helga vil det fortsatt være bygevær i nord. Snøgrensa kryper imidlertid oppover sammen med gradestokken, sier Skattør.

I resten av landet vil temperaturene holde seg stabilt rundt 20 grader de neste dagene.

- Den kalde lufta som forrige uke lå i nord har begynt å trekke seg sørover. Det fører til noen dager med litt kjøligere vær i Sør-Norge. Det er ikke mange dager siden det var 30 grader i Oslo, men i dag har målestasjonen på Blindern så vidt nådd 20 grader.

Verre var det lenger nord på Østlandet, melder Aftenposten.

- Det var kuldegrader flere steder nord på Østlandet natt til tirsdag, så det var nok en slags sjokkfølelse for mange etter det vi har opplevd de seneste ukene. Det samme vil være tilfelle også på onsdag. Noen steder vil oppleve at temperaturen kryper ned mot frysepunktet, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt til avisa.

Både i Østerdalen og i Gudbrandsdalen ble det registrert minusgrader natt til i dag. Utenfor Røros kom det til og med nysnø, ifølge avisa.

SØRENGA: Det populære badestedet Sørenga ble stengt etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Lørdag åpnet kommunen opp for bading igjen. Video: Emilie Rydning Vis mer

Mye sol i vente

Men fra torsdag tar temperaturene seg opp igjen i Sør-Norge, og store deler av landet sør for Trøndelag kan vente seg temperaturer på rundt 25 grader inn mot helga.

- Det ser ut som om det blir tørt og pent vær i Sør-Norge, med opphold og mye sol i lang tid framover. Det er en viss fare for at det kan komme noen byger fra helga og framover, men det vil i så fall bare være snakk om lokale byger, sier Skattør.

Det er med andre ord ikke noe som tyder på at Sør-Norge får noen store nedbørsperioder med det første.

Mangelen på regnvær er imidlertid dårlig nytt for brannmannskapene som kjemper mot de mange skog-, lyng- og gressbrannene som herjer i landet for tida.

- Skogbrannfaren vil ikke endre seg dramatisk med det første. Det ser ut som om det kan være tørt ut juni Østafjells, sier Skattør.

Men så til det store spørsmålet:

- Skal man gi opp alt håp om å kunne se at gradestokken nærmer seg 30 grader igjen i nær framtid?

- Det vil nok kunne komme slike temperaturer, men jeg tror nok det varmeste været er lagt bak oss - i det minste fram mot helga.

Det kan også være verdt å få med seg at meteorologene varsler kraftig spredning av gresspollen på Østlandet og Sørlandet i morgen.

TROPEVARME: Temperaturrekorder over hele landet, og vi spiser is som aldri før. Men hvilken is smelter egentlig først i sommervarmen? Video: Malene Storrusten / klipp: Frida Andersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer