PÅ VEI HIT: - Dette flotte lavtrykket som snurrer rundt i havet vest for oss vil gi vårstemning, regn og sildrende smeltevann mange steder i Sør-Norge i helgen, skriver Yr på sin Facebook-side
PÅ VEI HIT: - Dette flotte lavtrykket som snurrer rundt i havet vest for oss vil gi vårstemning, regn og sildrende smeltevann mange steder i Sør-Norge i helgen, skriver Yr på sin Facebook-sideVis mer

Meteorologenes helgevarsel: Mildvær og vårstemning

Og vanskelige kjøreforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Østlandet lavet snøen ned i går kveld, men det fører neppe til bedre skiføre denne helga, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

Et frontsystem med retning Sør-Norge vil nemlig bidra til at snøen smelter.

Det førte til at Meteorologisk institutt gikk ut med OBS-varsel for lavlandet Østafjells i går, hvor de advarte mot glatte veier:

• I Agder vil det kunne bli lokalt vanskelige kjøreforhold som følge av at snø går over til regn under cirka 300-500 moh. I indre områder kan regn lokalt fryse på bakken.

• For Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud gjelder samme advarselen. I indre strøk kan regn lokalt fryse på bakken.

• I natt var det fare for at regn skulle fryse på bakken i lavereliggende områder sør for Mjøsa i Oppland og Hedmark, som kan lokalt gi vanskelige kjøreforhold også nå i morgentimene.

• Lørdag morgen er det utrygt for regn som fryser på bakken i indre strøk av Trøndelag. Dette kan lokalt gi vanskelige kjøreforhold.

Årsaken er at varmere luftmasser fra sør vil føre til at nedbøren går fra snø til regn. Men bakken vil fortsatt være kald, og derfor kan veibanen bli glatt.

Vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss gir følgende oppdatering i nitida lørdag morgen:

- Det er fremdeles veldig glatt mange steder, særlig på småveiene. Slik vil det nok være i noen timer framover, men på de store veiene er det ikke lenger noe problem, sier Gislefoss til Dagbladet.

- Vårstemning Resten av helga vil bli mild på Sør- og Østlandet.

GLATTE VEIER: Når det i natt kommer et frontsystem med mildere luft inn over landet, vil det gi vanskelige kjøreforhold mange steder, advarer Meteorologisk Institutt.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GLATTE VEIER: Når det i natt kommer et frontsystem med mildere luft inn over landet, vil det gi vanskelige kjøreforhold mange steder, advarer Meteorologisk Institutt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Dette blir en helg med noen plussgrader, gråvær og tidvis regn. Kanskje kan det gi noen en slags vårstemning - med regn og sildrende vann, sier Løvdahl.

I Midt-Norge blir det litt, men ikke veldig mye bedre, fortsetter Løvdahl.

- Det samme frontsystemet vil bevege seg mot Trøndelag og resten av Midt-Norge - men der kommer vindretningen fra sør-øst, og det kan gi vårstemning med delvis pent vær på søndag, sier Løvdahl.

Uvanlig mild februar På Vestlandet vil frontsystemet også føre til mildvær, og periodevis sterk kuling langs kysten.

Ifølge Kristian Gislefoss blir det mildt i hele landet i helga. Nord-Norge får de laveste temperaturene, men i Troms er det bare så vidt at nåla beveger seg over på minussida.

- Mildest vil det nok bli i Trøndelag og på Vestlandet med seks, sju plussgrader. På Blindern i Oslo er temperaturen nå 4,2 grader. Det er ikke ofte vi har det så mildt i februar, men det er jo Kollen-helg, og da kommer jo lavtrykket, sier Gislefoss.


Foto: Meteorologene / Twitter
Foto: Meteorologene / Twitter Vis mer