«Afrikavarmen» sørger for knallvær:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

… Med mindre du bor i Nord-Norge.

OPP MOT 30 GRADER: Oslo og store deler av Østlandet kan kjenne på temperaturer helt opp mot 30 grader i helga, ifølge meteorologene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPP MOT 30 GRADER: Oslo og store deler av Østlandet kan kjenne på temperaturer helt opp mot 30 grader i helga, ifølge meteorologene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du bestilt en tidlig sommerferie, og ser for deg en tur til den spanske solkysten de neste dagene? Eller hva med den franske eller italienske riviera?

Da er det mulig du bør slutte å lese denne artikkelen med en gang.

For meteorologene kan nemlig varsle at sommertemperaturene store deler av Norge har kjent på den siste tida vil holde seg. Mye tyder på at det til og med vil bli enda varmere.

Faktisk kan nordmenn over store deler av landet trolig nyte langt høyere temperaturer enn ferieturistene sør på kontinentet.

- Det er veldig gode utsikter. Ikke minst på Østlandet. Vi opplever for tiden en fastlåst værsituasjon med et høytrykk som ligger over Sør-Norge. Det kan føre til temperaturer opp mot 30 grader i helga, sier meteorolog Ida Fossli ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Hun advarer samtidig om at det fortsatt er stor skogbrannfare over store deler av landet, og ber folk om å holde seg oppdatert på varslene.

Selv om folk i Oslo spesielt, og på Østlandet generelt, kan vente seg det varmeste været, er det store deler av landet som får glede av godværet.

- De høyeste temperaturene kommer på Østlandet, men hele Norge sør for Nordland kommer ganske godt ut av det, sier Fossli.

Kaldt i nord

Betyr det at de som holder til i Bodø, Tromsø, Narvik, Alta eller Kirkenes ikke er like heldige?

«Ja», er det konkrete svaret fra Meteorologen.

- Høytrykket som ligger i sør presser lavtrykkene nordover. De kommer enten over Nord-Norge eller inn over Svalbard. Nord-Norge, nord for Helgeland, kan vente seg kald luft og temperaturer på mellom 5 og 10 varmegrader, sier Fossli.

Men hva skal man så si til nordmenn som allerede har bestilt seg en sydenreise for den kommende uka?

- De må bare avbestille. Folk som bor i Nord-Norge kan heller reise til Østlandet, sier Fossli lattermildt.

Hva så med det viktigste spørsmålet? Får Norge det beste været i Europa de neste dagene?

- Jeg tror ikke det er for mye å be om. Det er ingen tvil om at det kommer til å bli bra, sier Fossli.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

«Afrikavarme»

Dagbladet skrev i helga om «Afrikavarmen», som nå har nådd Norge. Det er den samme varmen som fortsatt sørger for T-skjortevær til langt ut i neste uke.

- Høytrykket sørger for at varmlufta transporteres helt fra Afrika, via Sentral-Europa og opp til oss, sier Fossli, før hun avslutter med en skikkelig gladmelding:

- Det ser ut som om varmen kommer til å vare en stund.

Det er vanskelig å fastslå med stor grad av sikkerhet hvem som får det varmeste været de kommende dagene. Men i påvente av fasiten, kan du ta en titt på værvarselet for et knippe populære feriedestinasjoner:

Oslo:

Skjermdump fra yr.no (med tillatelse).
Skjermdump fra yr.no (med tillatelse). Vis mer

Heraklion, Kreta:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Nice:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Málaga:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Roma:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Barcelona:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Gran Canaria:

Meteorologens klare oppfordring: - Avbestill sydenturen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer