«NARVE»: Statsmeteorolog Eirik Samuelsen har ikke sett så kraftige sørstormprognoser siden «Narve» herjet i 2006. Bildet er fra Rypefjord utenfor Hammerfest. Arkivfoto: Bjørnar Lunga / SCANPIX
«NARVE»: Statsmeteorolog Eirik Samuelsen har ikke sett så kraftige sørstormprognoser siden «Narve» herjet i 2006. Bildet er fra Rypefjord utenfor Hammerfest. Arkivfoto: Bjørnar Lunga / SCANPIXVis mer

Vær:

Meteorologisk institutt: - Kan være farlig å oppholde seg utendørs

Ekstremværet Ylva er på vei innover Nordland og meteorolog tror den kan bli like ille som stormen «Narve» i 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Ylva» er på vei mot Nord-Norge. Det er meldt om vindkast opp mot 50 meter per sekund.

Det er stor fare for innstilling av flyavganger, båter og annen transport og broer og fjelloverganger kan bli stengt.

Meteorologisk institutt skriver på sine hjemmesider at det kan være farlig å oppholde seg utendørs og at det venter uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog.

- Meget kraftig

- Vinden er nå i ferd med å øke, først i Nordland, så i Troms, sier statsmeteorolog Jon Austerheim til Dagbladet.

Statsmeteorolog Eirik Samuelsen har ifølge Nordlys skrevet masteroppgave om stormen Narve i 2006. På sin blogg skriver Samuelsen at han ikke har sett så kraftige sørstormprognoser siden Narve.

- Høytrykk med kalde luftmasser, blir fortrengt av varmere luft pga. et lavtrykk som presser på fra vest.Dette skaper veldig stabil sjiktning, i tillegg er det kraftig vestavind i 500 hPa. Dette skaper et kritisk nivå, som gir bølgebrytning og derfor meget kraftig vindforsterkning på lesiden av mange fjell, skriver Samuelsen.

40 meter per sekund

Foreløpig blåser det sterk kuling på Helgeland, Saltfjellet, Salten og i Ofoten. På fjellet i Nordland blåser det sterk storm og vinden øker utover kvelden og natta.

- Vinden øker kraftig de neste timene. I morgen tidlig vil vinden variere fra sted til sted, men i noen tilfeller vil den nå 40 meter per sekund i kastene, sier Austerheim.

På Twitter minner meteorologene om at folk bør sikre løse gjenstander og båtfortøyninger, og være obs på at vinden kan ta tak i trær og hustak.

FORSINKELSER: Det er store forsinkelser på Tromsø flyplass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSINKELSER: Det er store forsinkelser på Tromsø flyplass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I Troms øker vinden i morgen tidlig, og vil avta fredag morgen.

- Folk bør vurdere om de har behov for å bevege seg ut, sier Austerheim.

Ifølge TV 2 vil grunnskolene Hamarøy kommune holde stengt i morgen på grunn av været.

Nordlys skriver at det er store forsinkelser på flyene til Tromsø fra Oslo på grunn av snøværet i hovedstaden. Dette fører igjen til forsinkelser på andre avganger.