Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologisk institutt advarer: Torden i sør, flomfare i vest og skogbrannfare i nord

Går ut med flere OBS-varsler.

BRAKER LØS: I morgen er det ventet lokalt lyn og torden i Sør-Norge. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRAKER LØS: I morgen er det ventet lokalt lyn og torden i Sør-Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ventet knallvær i store deler av landet neste uke, men først må mange landsdeler gjennom ei ganske så turbulent helg.

Meteorologisk institutt går i dag ut med flere OBS-varsler.

Lyn og torden i sør - Det kommer ikke så kraftige byger på Østlandet i dag, men i morgen er det ventet mer. Bak lavtrykket er det et område som gir muligheter for lokale tordenbyger, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til Dagbladet.

For Østlandets del er det størst fare for torden i morgen, mens det også kan komme lokalt torden i deler av Vestlandet i dag, lørdag, opplyser hun.

- Foreløpig ser det ut til at det er Buskerud og sørlige deler av Oppland som får de kraftigste bygene i morgen, men lavtrykket kan også trekke innover Akershus, Vestfold og Oslo, sier Larsgård.

Hele Sør-Norge må belage seg på nedbør i morgen, ifølge meteorologen. Agder-fylkene er de som ser ut til å slippe billigst unna.

Flom og skred i vest På Vestlandet i dag kan det ikke bare komme noe torden. Det er ventet lokal kraftig nedbør i Sogn og Fjordane, Hordaland og på Sunnmøre, forteller Larsgård.

- Det er lavtrykket fra Sverige som kommer over og gir disse bygene, og det kraftigste treffer den østre delen av Vestlandet, sier hun.

Det er vanskelig å forutsi nøyaktig når og hvor disse bygene vil komme, påpeker hun, men prognosene viser at det blant annet kan komme mellom 20 og 30 mm regn lokalt i Hordaland på bare tre timer i løpet av dagen.

- Det er ganske mye, og det kan føre til lokale oversvømmelser og små jordskred, sier meteorologen.

Gress- og skogbrannfare i nord Nord-Norge slipper heller ikke unna advarselen denne helga. Der har det vært fint vær i en lengre periode nå, som gir økt fare for gress- og skogbrann.

- Det skal ikke mye til før noe antennes når det er så tørt som nå, og folk må være oppmerksomme på dette, sier meteorologen.

Hun tilføyer at faren trolig dempes noe i morgen, ettersom det er ventet en kjøligere lufttype over landsdelen da.

Så sol Også gladnyheten til slutt:

Allerede tidlig mandag skal det meste av nedbøren ha gitt seg de aller fleste steder i Sør-Norge.

- Og da ser det ut som at vi får tilbake sola og de høyere temperaturene, sier statsmeteorolog Larsgård ved Meteorologisk institutt.

ADVARER MOT FLOM: Pa Vestlandet er det fare for både flom og skred i dag, som følge av store nedbørsmengder. 

Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ADVARER MOT FLOM: Pa Vestlandet er det fare for både flom og skred i dag, som følge av store nedbørsmengder. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!