Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorstormen uteble

Den varslede meteorstormen Leonidene ga langt færre meteorer over Norge enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spådommene om tidenes himmelshow ble gjort til skamme - ihvert fall i Norge. Så langt har det blitt observert få meteorer over kveldshimmelen i Norge.

- Det har hele tiden vært en usikkerhet omkring dette. Problemet er at det punktet på himmelen der meteorene ser ut til å stråle ut fra, står under horisonten. Vi er usikre på hvor langt under horisonten det er. Før eller senere vil dette punktet stige opp så vi kan se det, men jo senere dette skjer, jo mindre meteorer blir det å se, forklarer stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo til NTB.

Senere på kvelden ble han mer pessismistisk:

- Jeg tror de globale prognosene har slått feil.

I Nord-Norge ble det observert noen italls meteorer, mens i Oslo bare noen få. Les mer på Astrofestival 2001 på sin hjemmeside.

Men ikke alle var like uheldige. I USA og Canada meldes det om fantastiske scener da flere tusen meteorer i timen lyste opp over himmelen. Les mer på SpaceWeather.

Hele Norges coronakart