Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorsverm over hele landet i natt

Meteorsvermen Gemenidene viser seg som stjerneskudd over himmelen i kveld og i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Himmelkalenderen, som skriver om himmelbegivenheter, er det meteorsvermen Gemenidene som gjør at man forhåpentlig kan se mange stjerneskudd på himmelen i kveld og i natt. Stjerneskuddene vil være synlige over hele landet.

- Stjerneskudd dukker opp sporadisk, men også med jevne mellomrom som meteorskurer. Denne stjerneskuddsvermen topper seg i kveld og utover natta, sier meteorekspert Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

- Sveiper bortom hvert år Meteorsvermen ble oppdaget av astronomer på 1800-tallet. Det spesielle med Geminidene er at den er knyttet til asteroiden 3200 Phaeton, som ble funnet i 1983.

STJERNESKUDD: Et stjerneskudd fotografert over Hermnesberget tidligere i år. I kveld og i natt vil Meteorsvermen Gemenidene kunne synes over hele landet, gitt at det er klarvær. Foto: Scanpix
STJERNESKUDD: Et stjerneskudd fotografert over Hermnesberget tidligere i år. I kveld og i natt vil Meteorsvermen Gemenidene kunne synes over hele landet, gitt at det er klarvær. Foto: Scanpix Vis mer

- Det som er spesielt med meteorsvermer er at de alle treffer jorda med omtrent samme hastighet. Dermed kan man også regne ut hvilken bane de har rundt sola. Ved å spore opp banen til Geminidene, kunne man finne fram til Phaeton, sier han.

• Har du bilder eller video av meteorsvermen? Tips oss: SMS/MMS: 2400. E-post: 2400@dagbladet.no

Geminidene henter sitt navn fra stjernebildet Tvillingene (Gemini), som meteorsvermen skyter ut i fra. 

- Vi sveiper bortom meteorsvermen hvert år rundt 15. desember, når jorda er på den samme posisjonen i sin bane, forklarer Aslesen.

«All night show» De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med en fart på opptil 250 000 km/t, skriver Himmelkalenderen.

Under ideelle forhold vil man kunne se opp mot 120 stjerneskudd i timen. Showet er forventet å begynne ved 19-tida mandag kveld.

- Men dette blir et «all night show». Det kommer til å øke på betydelig fra midnatt, da metorbitene med størst fart begynner å treffe oss, sier Aslesen. 

Været har ikke astronomene kontroll over, men månen glimrer med sitt fravær på nattehimlen i natt, noe som sånn sett gir optimale forhold for å observere stjerneskudd. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media