Jordraset i Gjerdrum:

Meter unna å bli tatt av raset: - Veien knakk opp foran oss

Kompisgjengen på fire var på vei hjem natt til onsdag da veien plutselig forsvant foran dem. Med en margin på et par meter unngikk de å bli med ned i avgrunnen.

PÅ STUPET: En guttegjeng på fire ble nesten tatt av raset i Gjerdrum, natt til onsdag. Reporter: Emilie Rydning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Dagbladet): Onsdag ettermiddag står bilen der Bendik Andersen (19), Even Nygaard Østreng (19) Edvard Fiskum (19) og en fjerde kamerat satt, fortsatt forlatt med nødblinken på, bare et par meter fra den bratte raskanten på Ask i Gjerdrum kommune.

Natt til onsdag rundt klokka 04 var de fire på vei hjem fra et besøk da veien plutselig forsvant foran dem.

- Vi skulle kjøre hjem Felix, en fjerde kompis, og kjørte rolig på grunn av forholdene. Vi ser bare veien bøye seg foran oss. Den knekker opp. Først så skjønner vi ikke helt hva det er, men så ser vi at det er et hull i bakken, forteller Edvard.

- Helt på impuls bare bråstopper vi bilen og kommer oss ut.

UNNSLAPP: Bendik Andersen (19), Edvard Fiskum (19) og Even Nygaard Østreng (19) måtte i all hast komme seg ut av bilen, da veien forsvant foran dem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UNNSLAPP: Bendik Andersen (19), Edvard Fiskum (19) og Even Nygaard Østreng (19) måtte i all hast komme seg ut av bilen, da veien forsvant foran dem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Folk var hysteriske

Bak rattet satt Even. Han forteller at det første som gikk gjennom hodet hans var at en snøplog var glemt igjen i veien.

- Det gikk spisst opp. Men så skjønte vi at det ikke var det likevel, forteller han.

Guttene kom seg oppover i høyden mot en rundkjøring like ved, og fikk varslet nødetatene. På veien ser de et syn de seint vil glemme.

PÅ NÆRE NIPPET: Bilen til Even Nygaard Østreng står onsdag ettermiddag fortsatt på kanten av det enorme rasstedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅ NÆRE NIPPET: Bilen til Even Nygaard Østreng står onsdag ettermiddag fortsatt på kanten av det enorme rasstedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det begynte å strømme folk opp fra husene. De hadde bare hastet seg ut og hadde nesten ikke på seg klær. De var helt hysteriske alle sammen og prøvde bare å komme seg lengst mulig vekk. Vi prøvde å hjelpe dem med jakker og sånn, de som ikke hadde på seg så mye, forteller Bendik.

Guttene stoppet også andre biler som var på vei ned mot rasstedet.

- Det var ganske sterke inntrykk da vi så folk kom løpende oppover helt i sjokk og at de sa huset deres falt sammen.

Her raser et nytt hus i Gjerdrum. Foto: NTB Vis mer

Kjente på livsfare

Etter at guttene har kommet seg litt opp i høyden, snur de seg.

- Da så vi at bakken hadde falt ned bak oss, så vi var veldig heldige som slapp unna, sier Edvard.

- Det er jo litt skummelt, når man ser at skredet har buet seg rundt bilen og at det ble unngått med et par meter. Skummelt å tenke på at der var vi i går, sier Even.

- Kjente dere på livsfare i går?

- Ja. Det var ikke så mye å tenke på, det gikk litt automatisk, sier Even.

- Det er veldig ekkelt og skummelt at dette har skjedd, for man har jo ikke noe kontroll på det, sier Edvard.

Bilen står fortsatt og blinker slik gutten forlot den, et par meter fra raskanten.

- Jeg er mest overrasket over at den har bensin for å være ærlig. Jeg håper å kanskje få den tilbake en gang, men det er egentlig ikke viktig å tenke på nå. Det er andre ting som må prioriteres, sier Even.

Onsdag kveld melder politiet at det fortsatt er elleve personer det ikke er gjort rede for etter raset.

Mange timer etter at det store raset gikk natt til onsdag, fortsetter masser å rase ut i det store krateret det har etterlatt seg - midt i boligfeltet. Utover dagen har også flere hus gått med i dragsuget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer