Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus i Norge

- Meteren har blitt kortere

Høie med streng pekefinger om avstandsreglene.

Helseministeren Bent Høie og justisminister Monica Mæland stiller på regjeringens faste pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge.

Høie innleder med å snakke om det flotte sommerværet rundt om i Norge.

- De varme dagene og lyse kveldene føles som en påskjønnelse etter en lang og slitsom arbeidsøkt. Det føles som vi har kommet i mål. Jeg unner alle sol og sommer etter en lang og slitsom vinter, sier Høie, men understreker at vi er ikke ferdige med jobben og «vi ikke kan feire noen 1. plass.»

- Vi har gjort noe viktig sammen. Vi har tatt kontroll på smittespredningen. Nå må vi beholde kontrollen.

EN METER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) minnet om hvor lang en meter er på onsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN METER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) minnet om hvor lang en meter er på onsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tok fram tommestokk

Han viser til en ny undersøkelse hvor en av fire innrømmer at de har blitt mindre oppmerksomme på å holde hendene rene og på å holde avstand til andre.

- Jeg har hatt dette på følelsen i det siste, at meteren har blitt kortere. Jeg tror den ofte blir en halvmeter. Jeg tror meteren blir mindre jo flere venner som kommer på festen og jeg tror meteren blir kortere når promillen blir høy. Derfor er det lurt å minne seg selv på hvor lang en meter egentlig er. Jeg gjorde det selv i går. Da tok jeg fram en tommestokk for å sjekke.

Høie har også tatt med seg en tommestokk på pressekonferansen, og demonstrerer hvor langt én meter er.

- Dette er avstanden vi skal holde til hverandre i sommer. Gjerne mer, men ikke mindre. Vi har ingen vaksine, vi har ingen behandling. Men vi har denne. Vi har meteren. Og denne meteren hindrer smitte og stopper en alvorlig sykdom som rammer oss alle sammen. Denne beskytter de som er i risikogruppene, som ikke tør å gå ut om de må bane seg vei mellom folk som står tett i tett. Denne meteren holder samfunnet vårt fortsatt åpent.

Reiserestriksjonene

Det blir ingen endringer i reiserestriksjonene myndighetene har innført som følge av pandemien, opplyser justisminister Mæland.

Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller i dag de kriteriene for innreise til Norge, sier Mæland. Store områder i Sverige gjør ikke dette, og det vil dermed være begrenset innreisemuligheter og karantenekrav.

For Sverige er det bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

- Utlendinger som kommer til Norge må kunne sannsynliggjøre at de ikke er omfattet av innreiseinstruksjonene. De som ikke oppfyller kravene vil bli bortvist, sier hun.

- Vi har valgt en kontrollert åpning foreløpig ser det ut som en god strategi, som vi ser på smittetallene, sier hun.

- Mindre topper fremover

Under pressekonferansen kommer det også fram at Folkehelseinstituttet (FHI) mener det norske samfunnet trolig vil oppleve flere mindre smittetopper fremover.

- Mest sannsynlig, ut fra min faglige vurdering, får vi mindre topper fremover - mer i et slags bølgekart utover - som vi forhåpentlig kan slå ned, og ikke en stor, ny smittetopp, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI.

- Jeg tror det vi har gjort, har vist at det er mulig å slå ned smitten. Mye av de beregningene som har vært i den tidlige fasen, hadde et annet utgangspunkt. Jeg tenker derfor at det vi håper fremover nå, er at vi kan stoppe mindre utbrudd og ikke få en stor ny smittetopp, forklarer han.

Forland advarer likevel mot å senke skuldrene.

- Vi er likevel der at vi må forberede oss på at dette kan skje, dette viruset kan endre seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!