ETTERLYST: Dette skal angivelig være mannen FBI mener står bak minst sju bankran i seks forskjellige stater siden 28. desember i fjor. Det har gitt ham navnet den «omreisende banditten». Foto: FBI
ETTERLYST: Dette skal angivelig være mannen FBI mener står bak minst sju bankran i seks forskjellige stater siden 28. desember i fjor. Det har gitt ham navnet den «omreisende banditten». Foto: FBIVis mer

Etterlyst for sju bankran - frykter flere:

Metoden gir politiet hodebry

Politiet sliter, og de frykter at bankraneren vil slå til igjen.

Bankranere får tildelt kallenavn i stor grad etter deres opptreden og utseende. Den siste raneren som nå pryder listen over FBIs mest ettersøkte, er den mye omtalte «omreisende banditten».

Siden 28. desember i fjor skal den angivelige gjerningsmannen ha ranet minst sju banker i seks stater i USA, ifølge en uttalelse fra FBI-kontoret i Louisville fredag.

Byrået ser ingen utvei, og vender seg nå til offentligheten i håp om å få identifisert gjerningsmannen. Om han ikke blir tatt, frykter myndighetene nok et brekk i nærmeste framtid, skriver The New York Times.

Reist over 514 mil

Den «omreisende banditten» skal ha dekket et område på over 3 200 miles, som tilsvarer over 514 norske mil, med sine ugjerninger, ifølge den amerikanske avisa.

Det hele startet 28. desember i fjor da han skal ha ranet Capital Bank i Aventura, som ligger omtrent 3,2 mil nord for Miami. Han skal så ha reist videre og ranet en bank i North Carolina, deretter to i Tennessee - og en hver i Alabama og Illinois. Hans siste brekk skal trolig ha funnet sted på torsdag i Price i Utah.

Den mistenkte bankraneren blir beskrevet som en mann i 40- til 50-åra, og den gjentatte ransmetoden hans skal være slik:

- Den mistenkte kommer vanligvis til luken i banken og presenterer et notat hvor det står at han krever penger, samt at han bærer et våpen. Deretter forlater han banken til fots etter at ranet er fullført, opplyser FBI.

- Ett skritt foran politiet

Robert J. Louden, professor i strafferettslig kriminalitet og hjemlandssikkerhet ved Georgian Court University i New Jersey, mente fredag at raneren alltid var ett skritt foran politiet, og at de derfor slet med å få fakket ham. Dette på bakgrunn av det store terrenget han opererte i.

- Folk som gjentar ting blir som regel fort tatt, men denne gjerningsmannen gjentar ting på en slik måte at hvert enkelt bankran oppleves som «nytt» i den nye staten han rammer, sa han ifølge The New York Times.

Med bankranene spredt ut mellom flere stater, skal det også ha vært vanskelig å trekke oppmerksomhet mot ham, fordi det ikke er ett enkelt nyhetsmedia som får konsentrert seg, ifølge J. Louden.

«Straight Outta Dallas»

I håpet om å få fanget mannen, har FBI fredag utgitt sju bilder av raneren tatt med flere overvåkningskameraer. Av disse inkluderes det ett bilde hvor han har på seg ei langermet T-skjorte der det står «Straight Outta Dallas».

Det er foreløpig uvisst om dette kan ha en kobling til hjemstedet hans.

Jim Marshall, talsmann for FBIs kontor i Miami, opplyser at ingen personer skal ha blitt skadet i ranene. Men bankraneren betegnes som «bevæpnet og farlig»

Marshall skal videre ikke ha ønsket å kommentere spørsmål om hvor mye penger den «omreisende banditten» trolig skal ha plyndret til seg etter de sju bankranene, skriver The New York Times.

Får kritikk

Gitt den store bruken av overvåkningskameraer i offentlige gater, trafikklys, tollstasjoner og andre offentlige rom i nærheten av bankene ranene har funnet sted, hvordan har ingen klart å pågripe den «omreisende banditten» enda?

Robert D. McCrie, en professor ved John Jay College of Criminal Justice i USA tror svaret ligger i prioriteten til FBI.

- I motsetning til andre krav de har stilt seg selv, som for eksempel å ta opp spionasje og andre problemer knyttet til den kalde krigen, har byrået nedprioritert fokuset sitt på bankran siden 1980, sa han fredag ifølge The New York Times, og la til:

- Rutinemessige bankran er visst ikke av stor betydning lenger.

Men professor J. Louden på sin side, er sikker på at banditten vil bli tatt til slutt. Han spekulerer i at han sannsynligvis allerede har et kriminelt rulleblad, og at det kan hjelpe etterforskningen med identifisering når mistenkte blir pågrepet.

- De tar ham. Det er nesten umulig for noen å holde seg skjult for alltid uten å bli tatt, uttalte han.