Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Metodene holder POT for seg selv, naturligvis»

Ingen politisk ansvarlige visste om videoovervåkingen av Treholt.

PRØVER Å FÅ SAKEN SIN GJENOPPTATT: I går startet Gjenopptakelseskommisjonen arbeidet sitt med å vurdere de nye elementene i Treholtsaken.
Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
PRØVER Å FÅ SAKEN SIN GJENOPPTATT: I går startet Gjenopptakelseskommisjonen arbeidet sitt med å vurdere de nye elementene i Treholtsaken. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne uka kom det fram at Lund-kommisjonen i minst 14 år har visst om den ulovlige videoovervåkningen av Arne Treholt.

At de ikke har sagt fra har gjort Arne Treholts eks-kone rasende.

BLE OVERVÅKET: Arne Treholts hjem var videovervåket, telefonkontrollert og romavlyttet. 
Foto:  Odd Wentzel/Dagbladet
BLE OVERVÅKET: Arne Treholts hjem var videovervåket, telefonkontrollert og romavlyttet. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet Vis mer

- Ingen tenkte på meg, sa Kari Storækre til Dagbladet på torsdag.

Selv har Lund-kommisjonens medlemmer forklart at de ikke sa fra fordi spionsaker lå utenfor mandatet, fordi de ikke var spesielt opptatt av videoovervåkning og fordi de mente videoovervåkning var greit.

SA INGENTING: Lund-kommisjonens leder Ketil Lund i Stortinget i 1996. Han visste Treholt var videoovervåket, men sa ikke noe om det før denne uka. 
FOTO GUNNAR LIER / SCANPIX
SA INGENTING: Lund-kommisjonens leder Ketil Lund i Stortinget i 1996. Han visste Treholt var videoovervåket, men sa ikke noe om det før denne uka. FOTO GUNNAR LIER / SCANPIX Vis mer

Som Dagbladet tidligere har skrevet var mandatet bredt, og Lundkommisjonen gikk dessuten inn på både telefonovervåking av Treholt og romavlytting i sin rapport.

Videoovervåkingen holdt de imidlertid tett om i alle disse årene. 

Avviser og er sjokkert
Det er forsatt uavklart hvem som tok initiativet eller visste noe om videoovervåkningen den gangen det ble brukt i etterforskningen av Treholt.

HØRTE INGENTING OM VIDEOOVERVÅKNING: Tidligere utenriksråd Kjell Eliassen ble informert om Treholt-etterforskningen og sier han blant annet fikk se pengebeviset rett etter at det var tatt. Men videoovervåkning avviser han å ha hørt om. 
FOTO: Knut Nedrås / SCANPIX
HØRTE INGENTING OM VIDEOOVERVÅKNING: Tidligere utenriksråd Kjell Eliassen ble informert om Treholt-etterforskningen og sier han blant annet fikk se pengebeviset rett etter at det var tatt. Men videoovervåkning avviser han å ha hørt om. FOTO: Knut Nedrås / SCANPIX Vis mer

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og statsadvokat Lasse Qvigstad som førte saken mot Treholt har avvist at de visste noe om videoovervåkningen, som ifølge en POT-spaner foregikk i halvannet år fra 1983 til 84.

Mona Røkke, justisminister da Treholt ble videoovervåket, sier hun ikke ble informert om videoovervåkningen og at hun er sjokkert over opplysningene. Kåre Willoch, som var statsminister, sier han ønsker en ny gransking og at det er alvorlig om det er overvåket i strid med «den jevne rett». Riksadvokaten på den tiden kan ha visst noe, men Magnar Flornes døde i 1986.

MENER POLITISK LEDELSE MÅ HA VISST:   Erling Folkvord i Rødt satt i Stortingets spesialkomite som leverte instruks til Lund-kommisjonen om mandat. Han mener Lund-kommisjonen gjennom denne instruksen ble beordret til å ikke si alt den visste. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet
MENER POLITISK LEDELSE MÅ HA VISST: Erling Folkvord i Rødt satt i Stortingets spesialkomite som leverte instruks til Lund-kommisjonen om mandat. Han mener Lund-kommisjonen gjennom denne instruksen ble beordret til å ikke si alt den visste. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet Vis mer

- Nei, du, jeg har aldri hørt om det, sier Kjell Eliassen til Dagbladet. Han var utenriksråd under Treholtsakens opprulling, og forteller at det av og til var orienteringsmøter i Justisdepartementet om etterforskningen. Til stede i tillegg til Eliassen var vanligvis departementsrådet i Justisdepartementet, riksadvokaten og POT som redegjorde. Det var i et av disse møtene Eliassen forteller at han ble forelagt pengebeviset i Treholtsaken, som nå påstås å være forfalsket.

Eliassen synes det er naturlig at bare et fåtall visste om videoovervåkningen:

-SJOKKERT: Mona Røkke var justisminister da Treholt ble overvåket. Foto: SCANPIX
-SJOKKERT: Mona Røkke var justisminister da Treholt ble overvåket. Foto: SCANPIX Vis mer

- Overvåkingsmetodene holder POT for seg selv naturligvis. Om de drev med noe på kanten sa de det ikke, sier Eliassen.

Sjefen sier han strammet opp «de ansvarlige»
Heller ikke POT-sjef fram til 1990, Jostein Erstad, sier han fikk vite om den ulovlige overvåkningen mens den pågikk, og at han bare har hørt rykter om videoovervåkning.

- Jeg kalte inn de ansvarlige, deriblant Ørnulf Tofte, og påpekte at det skulle vært forelagt retten for godkjennelse. Slike inngrep er så alvorlige at det skal foreligge rettslig kjennelse på forhånd, har Erstad sagt til VG om ulovlig overvåkning av Treholt generelt.

VISSTE IKKE: Kåre Willoch var statsminister da Treholt ble videoovervåket.  Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
VISSTE IKKE: Kåre Willoch var statsminister da Treholt ble videoovervåket. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg har mine synspunkter, men ønsker ikke å uttale meg nå før jeg uttaler meg til kommisjonen. Dette kommer frem når jeg har vært i kommisjonen, jeg håper det blir snart, sier Ørnulf Tofte til Dagbladet. Han var etterforskningsleder i Treholtsaken.
 
- Var det bare Tofte som kjente til videoovervåkningen?

- Det virker usannsynlig, men jeg tør ikke spekulere. Dette er ikke snakk om videoovervåkning i løpet av én dag, men halvannet år. Det må ha kostet en del penger. CIA gjorde det. Hvordan fikk de det inn i budsjettet? Nå lener vi oss tilbake og ser at andre spiser hverandre. Erstads utspill sier jo en del, han hadde ikke kontroll, sier Treholts advokat Harald Stabell til Dagbladet.

- Må ha visst
Erling Folkvord sa tidligere i uka til Dagbladet at det er innlysende at politikere og byråkrater på høyt nivå må ha visst om videoovervåkningen av Treholt.

AVVISER AT HAN VISSTE: Jostein Erstad var POT-sjef under Treholt-etterforskninga.  Foto: NTB-foto Per Løchen
AVVISER AT HAN VISSTE: Jostein Erstad var POT-sjef under Treholt-etterforskninga. Foto: NTB-foto Per Løchen Vis mer

Han satt i spesialkomiteen i Stortinget som i 1994 ga instrukser til Lund-kommisjonen. Han mener Lund-kommisjonen ikke er å laste for at videoovervåkningen ikke er blitt offentlig før nå, fordi Stortinget gjennom denne instruksen forhindret kommisjonen i å si alt den visste. Folkvord og RV (dagens Rødt) stemte imot dette punktet i instruksen.

- Jeg skjønte at det var møter på kammerset som jeg ikke fikk være med på. Men flertallet i spesialkomiteen ga en instruks til Lundkommisjonen der de i så diskrete ordelag som mulig kom med begrensninger i hva Lund-kommisjonen kunne offentliggjøre, sier Folkvord.

VISSTE IKKE: 
Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier han ikke var informert om videoovervåkningen. Han var i aktoratet under Treholtsaken. 
Foto YSTAD/SVEINUNG UDDU Dagbladet
VISSTE IKKE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier han ikke var informert om videoovervåkningen. Han var i aktoratet under Treholtsaken. Foto YSTAD/SVEINUNG UDDU Dagbladet Vis mer

Han opplevde å bli utsatt for press:

- I spesialkomiteen brukte de mye krefter på å få meg til å få godta dette unntaket. De tok runder i komiteen der hver og en på sin måte forklarte meg at det var viktig for nasjonen at Stortinget var samlet om en slik sak. Det var flere møter med samme tema. Da én person som syntes det ble litt pinlig med formuleringen «nært og fortrolig», lurte på om språkbruk kunne modereres, da rundet en annen av diskusjonen med seks ord: «det er slik det skal være.»

VISSTE HELLER IKKE: 
Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad var også i aktoratet i Treholtsaken. 
Foto: Gorm K. Gaare
VISSTE HELLER IKKE: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad var også i aktoratet i Treholtsaken. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

I instruksen som Dagbladet har fått tak i pålegges kommisjonen å sørge for at et «et nært og fortrolig samarbeid med utenlandske hemmelige tjenester ikke blir skadelidende» av arbeidet til Lund-kommisjonen.

- Det ligger i kortene at det ville laget stor ballade om kommisjonen i 1996 hadde sagt offentlig det de visste. Videoovervåkning var jo tidlig på 1980-tallet høyteknologi. CIA var i verdenstoppen og sendte eksperter for å hjelpe til med lovbrudd som POT ikke klarte å få til på egen hånd. Om dette var blitt avdekket i 1996 ville det reist krav om å avdekke om POT hadde brukt den nye metoden i flere saker. Stortingsflertallet ville skjule at POT hadde samarbeidslinjer over landegrensene for å begå lovbrudd med hjelp av nye teknologi, sier sier Folkvord.

INFORMERTE OM ELEKTRONISK OVERVÅKNING: POTs etterforskningsleder i Treholt-saken Ørnulf Tofte fortalte om videoovervåkningen til Lund-kommisjonen i 1996. 
FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
INFORMERTE OM ELEKTRONISK OVERVÅKNING: POTs etterforskningsleder i Treholt-saken Ørnulf Tofte fortalte om videoovervåkningen til Lund-kommisjonen i 1996. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
KJØPTE NABOLEILIGHETEN: POT installerte seg med spanere og overvåkningsutstyr i tredjeetasje i Oscarsgate 61. Arne Treholt og familien bodde i andreetasje. NTB arkivfoto
KJØPTE NABOLEILIGHETEN: POT installerte seg med spanere og overvåkningsutstyr i tredjeetasje i Oscarsgate 61. Arne Treholt og familien bodde i andreetasje. NTB arkivfoto Vis mer
GIKK I TURNUS: Ifølge den tidligere POT-spaneren som skal vitne for Gjenopptakelseskommisjonen, gikk POT-spanerne i turnus for å følge med på videoovervåkningen av Treholt.
GIKK I TURNUS: Ifølge den tidligere POT-spaneren som skal vitne for Gjenopptakelseskommisjonen, gikk POT-spanerne i turnus for å følge med på videoovervåkningen av Treholt. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!