Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette ble banket av kjæresten og la ut bildene med en viktig beskjed. Nå deles det, igjen og igjen

- Jeg blir så lei meg når jeg tenker på hvor vanlig vold er blitt i parforhold.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg blir så lei meg når jeg tenker på hvor vanlig vold er blitt i parforhold. Jeg blir lei meg på vegne av meg selv, at jeg lot det skje flere ganger. At jeg tenkte det var greit og ikke anmeldte det. Det så jo ikke ut som så mye».

Slik starter innlegget til Mette Manova (20), som er omtalt av BT og delt av 1800 på Facebook.

Med bildet følger fire sterke bilder. To av dem viser blåmerker, ett viser en rød stripe på kinnet. Det siste viser Mettes gråtende ansikt.

Innlegget fortsetter slik:

«Først nå tenker jeg på det psykiske, hvor krenkende det var å ikke være herre over egen kropp i de situasjonene, og ikke å selv ha innflytelse på om jeg ville hjem eller om han skulle slutte å slå meg. Å være hjelpeløs i situasjoner hvor det ikke hjelper å skrike.»

Hun skriver at hun ikke angrer det minste på at hun til slutt anmeldte «mannen hun elsket».

Vil hjelpe andre

Til Dagbladet sier hun at hun gjerne vil hjelpe andre til å komme ut av voldelige forhold.

- Jeg la ut bildene som et opprop, særlig til kvinner som blir utsatte for vold, om at de må ta skrittet og komme ut av det.

Hun frykter at manglende åpenhet kan avskrekke kvinner fra å snakke med noen fordi de kan synes det er flaut, eller er redde for å bli oppfattet som svake.

Saken fortsetter under bildet.


        BLÅMERKER: Dette var også blant bildene Mette la ut på Facebook sammen med teksten. 
BLÅMERKER: Dette var også blant bildene Mette la ut på Facebook sammen med teksten.  Vis mer

- Jeg vil gjerne stå frem for å vise at det ikke er noe å skamme seg over. Det burde ikke være tabu, det bør være noe man snakker om og får hjelp til å håndtere.

Et annet viktig poeng for henne, er at man ikke må ha knekt nese eller tegn på grov vold, før man forteller det til noen eller gjør noe.

- Voldsmenn skal ikke ha muligheten til å gå så langt før det blir anmeldt. Jeg håper å kunnne inspirere folk til å synes det er fett at jeg kan stå på egne bein, og at det er noe de får lyst til også.

Ifølge en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, opplever 16 prosent av norske menn og 14 prosent av norske kvinner «mindre alvorlig partnervold» (klyping, kloring, lugging eller slag med flat hånd) en gang i løpet av livet. Åtte prosent kvinner og to prosent menn opplever alvorlig partnervold (sparket, tatt kvelertak på, banket opp).

Folk deler egne historier med henne

Mette Manova har fått mange meldinger etter hun postet innlegget.

- Jeg har fått SÅ mange henvendelser. Jeg er helt overveldet over hvor mange som har skrevet til meg. Det er særlig ros og hyggelige beskjeder, og det varmer meg helt vilt mye.

Men noen av meldingene er tøffere å lese.

- Det er også veldig mange henvendelser, særlig fra kvinner, og noen menn, som forteller hva de har vært utsatt for og spør meg om råd. Det knuser meg å høre om det, sier hun.

- Samtidig er det fint å kanskje kunne være med på å skubbe dem i riktig retning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!