Mette Frederiksen åpner opp om moren

- Jeg savner henne hver dag, sier danskenes statsminister om moren sin. Hun døde for ti år siden av det som antas å være asbestrelatert kreft.

MISTET MOREN: Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, var 35 år gammel da hun mistet moren til kreft. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
MISTET MOREN: Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, var 35 år gammel da hun mistet moren til kreft. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer
Publisert

For ti år siden mistet Danmarks statsminister sin mor, Anette Fredriksen.

I et stort intervju med Fagbladet 3F forteller hun for første gang om kreftsykdommen som kostet moren livet.

- Det er det en veldig stor sorg og smerte forbundet med det. Jeg savner henne fortsatt. Faktisk hver eneste dag, sier Fredriksen.

Statsministeren er overbevist om at morens kreftsykdom skyldes hennes tidlige oppvekst i Øgadekvarteret i Aalborg, tett på Dansk Eternit Fabrik.

Etternitt er et varemerkenavn på en rekke asbestsementprodukter, som tidligere ble brukt i en byggematerialer. Det brukes ikke lenger i Norge på grunn av kreftfaren forbundet med asbest.

Da moren ble syk, fikk hun påvist kreft i bukhulen, som skal ha oppstått i eggstokkene. I mai 2013 døde hun av sykdommen, bare 58 år gammel.

- Det er for tidlig å dø, sier Fredriksen.

- Først og fremst har det medført at barna mine ikke har en mormor. Nå har vi heldigvis faren min, men det er klart at det å ikke ha sin egen mor når man får barn er et stort tap.

Hun oppgir å ha blitt fortalt av en lege at et stort antall danske kvinner med samme krefttype som hennes mor, kommer fra Øgadekvarteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer