Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mette Hanekamhaug fikk terrormanifestet

- Det føles ubehagelig, sier Hanekamhaug, som slettet manifestet fordi hun trodde det var spam.

- UFORSTÅELIG: Mette Hanekamhaug (Frp) mottok terrorsiktede Anders Behring Breiviks manifest. Hun forstår ikke hvorfor hun var den eneste norske stortingspolitikeren som mottok manifestet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- UFORSTÅELIG: Mette Hanekamhaug (Frp) mottok terrorsiktede Anders Behring Breiviks manifest. Hun forstår ikke hvorfor hun var den eneste norske stortingspolitikeren som mottok manifestet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik sendte ut sitt 1500 sider lange manifest klokka 14.07 fredag. En time og 17 minutter seinere eksploderte bomben i regjeringskvartalet, før den terrorsiktede nordmannen tok seg ut til Utøya og slaktet ned AUF-ungdommene.

Manifestet som ble sendt ut til over 1000 mottakere ble fulgt av en epost der Behring Breivik henvender seg til mottakeren som «Western European patriot». I sitt manifest skriver massedrapsmannen at han sendte manifestet til «de mest dedikerte nasjonalistene i Vest-Europa» og at det har tatt ham flere måneder å samle epost-adressene.

- Ubehagelig En av dem som Anders Behring Breivik sendte manifestet til er Mette Hanekamhaug, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Etter Dagbladets gjennomgang av alle epostadressene, ser det ut til at hun er eneste stortingsrepresentant som har fått manifestet.

Da Dagbladet tok kontakt med henne i formiddag ble hun sjokkert og overrasket over at hun sto på lista over mottakere til manifestet. Hanekamhaug er for tiden langtidssykmeldt og har brukt dagen på å sjekke ut om hun har mottatt eposten. Hun gir sine kommentarer via Fredrik Färber i kommunikasjonsavdelinga til Fremskrittspartiet.

- Det føles ubehagelig å ha vært mottaker for denne eposten. Den hadde kommet til en hotmail-adresse jeg ikke bruker til daglig. Jeg hadde slettet mailen fordi jeg trodde det var spam, siden jeg ikke kjente avsender, sier Hanekamhaug.

- Det var via Dagbladets henvendelse at jeg ble gjort oppmerksom på at jeg kunne fått den. Jeg fant mailen i dag i slettede elementer.

- Aldri møtt ham Hanekamhaug forstår ikke hvorfor Anders Behring Breivik valgte å sende henne sitt manifest.

- Jeg har vanskelig for å se hvorfor han har sendt dette til meg. E-postadressen kan ha vært samlet inn for en tid tilbake, da jeg hadde en åpen vennekonto på Facebook knyttet til denne hotmail-adressen.

Den profilerte stortingspolitikeren sier videre at hun aldri har møtt Behring Breivik eller hatt noen kontakt med ham.

- Jeg har aldri møtt eller snakket med den terrorsiktede, og har ingen forklaring på hvorfor han ville sende dette til meg, avslutter hun.

I formiddag ble det klart at Jan Simonsen, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, også var blant mottakerne.

UTBOMBET: Regjeringskvartalet slik det ser ut etter at bomben smalt. En drøy time før bombeangrepet fikk Mette Hanekamhaug en epost fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
UTBOMBET: Regjeringskvartalet slik det ser ut etter at bomben smalt. En drøy time før bombeangrepet fikk Mette Hanekamhaug en epost fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer